Actueel #2: Geluk

banner

Actueel #2: Geluk

 

Samsam week 50: Extra lesbrief

Bekijk deze email in uw browser

Samsam Actueel | Geluk gewenst! 

Oliebollen, vuurpijlen én gelukwensen voor het nieuwe jaar. Daarmee sluiten we het oude jaar af. Met deze extra lesbrief willen we jullie ook wat geluk geven. Geluk in de klas, met je leerlingen. Daarom wijzen we jullie graag op het land Bhutan, waar geluk belangrijker is dan economische groei. Maar wat is geluk eigenlijk? Wetenschappers hebben het onderzocht: voor geluk is een goede band met de mensen om je heen het allerbelangrijkste! Geld, veel spullen, een mooi uiterlijk en zelfs een gezond lichaam maken niet gelukkig. Het zijn vrienden, familie, leraren en klasgenoten die je gelukkig maken!

Waar gaat het over?
In Bhutan, een bergachtig land in de Himalaya, leren kinderen op school wat belangrijk is voor geluk: anderen helpen, bidden, geen ruzie maken en je niet haasten. Een beter leven is niet per sé een rijker leven, vindt de koning van Bhutan. Daarom staat niet economische groei, maar het nationale geluksgevoel voorop. De regering vraagt alle inwoners om de paar jaar of ze gelukkig zijn. Zo meten de leiders van het land het ?Bruto Nationaal Geluk?. Volgens hen is geluk:

1. lekker in je vel zitten
2. je veilig voelen
3. gezond zijn
4. niet te druk zijn
5. goed onderwijs krijgen
6. respect krijgen voor jouw cultuur (tradities, feesten, taal)

(Klik hier voor meer weetjes over Bhutan).

7. de natuur respecteren
8. een regering die het beste met je voor heeft
9. genoeg eten, voldoende kleren en een dak boven je hoofd

 

 
Opdracht 1
Bekijk het filmpje Geluk is... spelen
Laat de volgende categorieën op het digibord zien:

- geld en spullen
- gezond zijn
- iets bereiken / iets goed doen
- goede vrienden, lieve familie
- je veilig voelen

- fijn wonen
- samen met anderen iets doen
- lekker eten
- buiten in de natuur zijn
- feestdagen

Vraag de leerlingen in een paar regels een situatie te beschrijven waarin ze echt gelukkig zijn. Laat ze het briefje doorgeven aan een buurman of buurvrouw. Om de beurt leest iedereen het briefje van zijn/ haar klasgenoot voor. In welke categorie hoort ? volgens de leerlingen - de situatie die beschreven wordt? Turf de categorie met de meeste stemmen.
 
Nabespreking
Laat de leerlingen op de lijst reageren. Welke categorie is het meest gekozen? Zijn dit de belangrijkste voorwaarden om gelukkig te zijn? Ontbreekt er iets? 

 

Opdracht 2
Bekijk het filmpje: Bhutan: festival bezoeken.

In Bhutan geloven mensen dat een festival bezoeken geluk brengt, want feest vieren maakt gelukkig. Welke feesten/feestdagen vieren we in Nederland? Schrijf ze op het bord. Denk aan: Kerstmis, Sinterklaas, Pasen, carnaval, Suikerfeest, Pesach, Nieuwjaar, Sint Maarten, maar ook de lokale jaarlijkse kermis bijvoorbeeld.
 
Vraag de leerlingen: van welk feest of welke feestdagen word jij blij? Laat ze het feest tekenen. Hang alle tekeningen op en bespreek wat er te zien is.

 

Cadeautje exclusief voor abonnees

Kwartiertje over voor de kerstvakantie? Trakteer je leerlingen op de jeugddocumentaire van Mensjesrechten over Jesser (11) uit Nicaragua: Jesser en het Suikerriet.
Bekijk de documentaire via deze link. Het wachtwoord is IKON&Samsam

We wensen u vrolijke kerstdagen en een GELUKKIG 2017!

Website
Website

Facebook
Facebook

YouTube
YouTube

Twitter
Twitter

Pinterest
Pinterest

Bewaren