Beauty-boom

banner

Wat is mooi?deze maand

Download de handleiding en opdrachten Kidsweek in de klas (begrijpend lezen) en (wereld)burgerschap.

Kidsweek in de klas, handleiding Kidsweek in de klas, opdrachten (Wereld)burgerschap, inleiding (Wereld)burgerschap, opdrachten

Beauty-boom

Hamam

Elke week masseert Zaynab (11) een paar druppels goudgele arganolie in haar lange zwarte haar. Net als haar zus en moeder. Neef Zakariya (12) doet dat niet. Hij is niet zo ijdel.

Hamam

Op zondagen gaat Zakariya naar de hamam van zijn oma. Daar wast hij zich van top tot teen. Een hamam is een plek waar mensen zich kunnen wassen, een soort badkamer of badhuis. Er is ook vaak een stoombad.
In Marokko hebben veel huizen in de bergdorpjes een hamam. Dat is een rond hokje met een laag plafond. Binnen stook je een vuurtje. Heerlijk, want in de herfst en winter vriest het ’s nachts in de bergen.
“Thuis hebben we een douche. Maar een hamam is fijner,” vertelt Zakariya.
Nichtje Zaynab is het met hem eens.
“Vooral scrubben vind ik lekker. Daarna is je huid superzacht!”

Arganolie

In de hamam gebruiken vrouwen én mannen arganolie. Als zeep, crème of haarmasker.
“Arganolie is goed voor allerlei dingen,” vertelt de moeder van Zakariya. Je krijgt er sterkere nagels van en gezond mooi haar. Het helpt ook tegen puistjes en pijn in je botten. Daarom heet de boom met argannoten ook wel ‘boom der schoonheid’.”
Tien jaar geleden leerden toeristen en buitenlandse bedrijven het ‘vloeibare Marokkaanse goud’ kennen. Nu verkoopt bijna iedereen met arganbomen de oogst. Om geld te verdienen.

De geiten zitten met één poot vastgebonden aan een boomtak.

Noten

Vroeger groeide arganbomen in heel Noord-Afrika. Nu nog maar in één deel van Marokko en buurland Algerije. Er zijn nog maar zo’n twintig miljoen arganbomen. Daarom zijn ze nu beschermd.
Na nog een paar kilometer rijden, komen Zaynab en Zakariya aan bij een werkplaats. Daar persen vrouwen de olie uit argannoten. Ze kraken de noten eerst. Daarna persen ze er tussen twee platte stenen olie uit. Alles gaat met de hand.

Mooi

Naast de werkplaats is een winkel. De verkoopster legt uit waarvoor arganolie allemaal goed is. Ze vertelt ook hoe mooi je ervan kunt worden.
“Dit wist ik allemaal niet,” zegt Zaynab. “Ik masseer het in mijn haar, omdat mijn moeder en zus het ook doen. Ik voel me pas écht mooi als ik nieuwe kleren draag. Die krijg ik twee keer per jaar, bij het Offerfeest en het Suikerfeest.”

Zakariya (12) en zijn nichtje Zaynab (11) hebben biede hun handen vol argannoten.

Zaynab en Zakariya hebben een handvol argannoten verzameld.

De boom in

In de vallei waar Zakariya en Zaynab wonen, groeien geen arganbomen. Daarom gaan ze met de auto mee naar de kust van de Atlantische Oceaan. Daar groeien de bomen wel.
Na drie uur rijden ziet Zaynab een man met een babygeitje in z’n armen aan de kant van de weg. Ze stoppen, net als een paar andere toeristen. In een boom staan mekkerende geitjes. Zakariya klautert de boom in.
“Bij ons in de bergen klimmen geiten ook wel eens in bomen. Maar deze blijven wel heel braaf zitten.”
Hij kijkt nog eens goed. Elke geit zit met één poot vastgebonden aan een tak. Het is dus een slimme truc om toeristen te lokken!

Zakariya (12) verschuilt zich achter een jong boompje met argannoten.

Voor 1 liter arganolie zijn ongeveer 30 kilo noten nodig: de opbrengst van 1 boom.

Het persen van arganolie gaat met de hand.

De verkoopster vertelt waarvoor je arganolie kunt gebruiken.