Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

"Ik word nooit burgemeester"

Afgelopen zomer moest Levi (11) verhuizen van Sliedrecht naar de Hoeksche Waard omdat zijn vader daar ging werken. “Gelukkig had de juf van mijn nieuwe school al verteld dat ik de zoon van de burgemeester ben.”
Levi is met zijn vader mee naar een radiostudio.
Sophia van der Kaade

Wat houdt het werk van je vader in?

“Vooral heel veel vergaderen, maar daar vertelt hij niet zoveel over. Ik denk omdat het heel saai is. Daarom zou ik nooit burgemeester willen worden. Mijn vader is al mijn hele leven burgemeester, maar pas sinds afgelopen zomer in de Hoeksche Waard. Hiervoor in Sliedrecht. Ik was helemaal niet blij met de verhuizing, maar gelukkig kon ik bij m’n oude honkbalclub blijven.”

Hoe word je eigenlijk burgemeester?

“Ik heb geen idee wat mijn vader heeft gestudeerd, maar ik weet wel dat je wordt benoemd door de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken. Volgens mij geeft de gemeenteraad daar wel advies over. Na zes jaar kun je herkozen worden. Banen voor burgemeesters staan in een speciale krant: de Staatscourant. Als je zo’n baan wilt, dan schrijf je een sollicitatiebrief aan de Koning. En dan beslissen deskundigen wie het meest geschikt is.”
 

Wanneer ben je geschikt?

“Je moet je werk heel leuk vinden, want je moet altijd beschikbaar en bereikbaar zijn. De telefoon van m’n vader staat ook altijd aan. Het is een raadsel dat zijn batterij niet vaker leeg is. M’n vader werkt vaak in de weekenden, zoals afgelopen zondag. Toen was er een dodelijk ongeluk gebeurd met een auto in de sloot. Hij ging daar naartoe om met de hulpverleners van de brandweer en de ambulance te praten. Je moet ook altijd rustig blijven en je zenuwen kunnen verbergen. Dat kan mijn vader wel. Want toen Koningin Máxima laatst kwam, merkte ik van tevoren niet dat mijn vader nerveus was. En je moet met iedereen grapjes kunnen maken voor de gezelligheid.”

Levi zou zelf nooit burgemeester willen worden.
Levi zou zelf nooit burgemeester willen worden. Sophia van der Kaade

Ga je weleens mee met je vader?

“Door corona nu bijna niet meer. Maar hiervoor wel, bijvoorbeeld naar feesten als mensen zestig jaar of langer getrouwd zijn. Dat is leuk, want dan krijg ik ook taart!”

Is het weleens handig dat je vader burgemeester is?

“Nou… iedereen weet wel altijd meteen wie ik ben. Gelukkig had de juf van mijn nieuwe school al verteld dat ik de zoon van de burgemeester ben, want ik had het een beetje ongemakkelijk gevonden als ik dat zelf had moeten doen. Verder was het wel handig dat ik de wethouder van speelplaatsen in Sliedrecht al een beetje kende omdat hij weleens bij ons thuis kwam. Ik had namelijk een plan bedacht voor een skatebaan in onze wijk en met een vriendje samen 40 handtekeningen verzameld en 250 euro ingezameld. Maar daar heb ik toen niet met mijn vader over gepraat, want die was vaak weg voor zijn werk. Weet je wat heel leuk is? Die skatebaan komt er dit jaar!”

Van welke stad hoop je dat jouw vader nog eens burgemeester wordt?

“Rotterdam! Aboutaleb is ook heel leuk, maar daar is lekker veel te doen. Dan kan mijn vader hopelijk wat doen aan het afval op straat.”

Plaats als eerste een reactie