Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Vechten tegen corona in Suriname

Terwijl we in Nederland versoepelen, vecht Suriname tegen zijn ergste corona-golf. Ziekenhuizen liggen tjokvol en de coronabesmettingen blijven stijgen. "Het is uit de hand gelopen", zegt Kwame van der Hilst, arts in Paramaribo.
Drukte bij de winkels in Suriname.
ANP

Hoe het nu in Suriname? 

"Er is iets meer ademruimte dan vorige week. Toen zag je ambulances rondrijden omdat ze coronapatiënten niet kwijt konden. Mensen die andere zorg van het ziekenhuis nodig hadden, moesten ruimte maken. En ook die afdelingen lagen helemaal vol. Er was ook bijna tekort aan zuurstof, maar gelukkig konden we dat opnieuw verdelen en toch iedereen helpen. Doordat er meer ziekenhuisbedden zijn geplaatst, kunnen de meeste coronapatiënten nu weer worden opgevangen. Maar als de besmettingen zo doorgaan is de rek er straks weer uit." 

Suriname had het virus eerder redelijk onder controle. Wat ging er mis?

"De Braziliaanse versie van het virus heeft een opmars gemaakt. Die is besmettelijker en mensen worden er zieker van. Het land gaat nu tot 18 juni in een strenge lockdown. Mensen mogen op maar drie dagen per week naar buiten om boodschappen te doen."  

Zijn er lichtpuntjes? 

"Veel Surinamers wilden zich eerst niet laten vaccineren. Maar zij zien nu dat dat hun uitweg is. Er staan drommen mensen bij de priklocaties. Ook is er hulp vanuit het buitenland. Er komen deze week Nederlandse artsen en verpleegkundigen over. Hopelijk geeft dat verlichting."

 

Door: Judie Jaspers (dit stuk stond ook in Kidsweek)

Plaats als eerste een reactie