Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Nancy uit Ghana: "Mijn opa is dorpshoofd"

Er is een kans dat Nancy (12) uit Ghana later zelf ook dorpshoofd wordt. Ze is geboren in een speciale familie.
De opa van Nancy is dorpshoofd.
Dr. Monk / Kwame Kondor

Wat een bijzondere opa heb je...

“Als dorpshoofd zorgt hij voor eenheid in het dorp, tussen alle families. Als er onderlinge ruzies zijn, dan bemiddelt hij. Hij is ook een soort rechter. Dit doet hij allemaal samen met de dorpsoudsten. Het dorpshoofd neemt nooit beslissingen in z’n eentje. De regering in onze hoofdstad werkt samen met alle dorpshoofden in het land, want die staan veel dichter bij de mensen in het dorp. Bijvoorbeeld: tijdens de eerste lockdown door corona zorgden de dorpshoofden ervoor dat iedereen van de regels wist. En als mensen die regels niet naleefden, dan kregen ze een boete van het dorpshoofd.”

Er is een kans dat Nancy uit Ghana later zelf dorpshoofd wordt.
Er is een kans dat Nancy later zelf dorpshoofd wordt. Dr. Monk / Kwame Kondor

Is hij dan jullie baas?

“Nee, hij is onze leider. De baas is de Mankrado: een van de dorpsoudsten. Dat kan een man zijn, of een vrouw. De andere dorpsoudsten en de Mankrado bepalen samen wie het volgende dorpshoofd uit onze familie wordt. Want de opvolging gaat zoals bij koningen: alleen mensen uit onze familie kunnen dorpshoofd worden. In Ghana is ook democratie, maar dit is de manier waarop ons volk al eeuwenlang zorgt voor vrede in de dorpen.”

Word jij de volgende?

“Vroeger konden vrouwen geen dorpshoofd worden. Nu wel. Dus er is een kans. Mijn vader zou eigenlijk de volgende zijn, maar hij wil niet. Hij heeft gekozen om dominee te zijn en dat slokt al zijn tijd en aandacht al op. Ik heb een heleboel plannen voor ons dorp, mocht het zo ver komen dat ik dorpshoofd word. Ik wil in elk geval zorgen voor een speelplein voor de kinderen, betere wegen en beter internet.”

In dit filmpje neemt Nancy ons mee naar een bijeenkomst van het dorpshoofd.

Plaats als eerste een reactie