Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

“Soms moet ik gewoon luisteren”

Met een gitaar en een zelfgeschreven vredesliedje reist Divina (12) door haar land Kameroen. Wat vindt zij van democratie? “Onze president moet er meer voor ons zijn!”
Divina uit Kameroen wil dat hun president meer in het land is.

Stel je zelf eens voor?

“Ik woon in Yaoundé, de hoofdstad van Kameroen. Samen met mijn vader ga ik in de weekenden of vakanties vaak naar het noorden. Daar plegen terroristen aanslagen. Ik praat erover met de kinderen daar. Sommigen zijn wees, omdat hun ouders door terroristen zijn vermoord. Anderen kennen kinderen die kindsoldaat zijn.”

Wat vertel je de kinderen?

“Eerst zijn ze vaak bang, omdat ze me niet kennen. Dan pak ik mijn gitaar en zing een zelfgeschreven vredesliedje. Daarna praten we over hun ervaringen met terroristen. Ik geef ze ook tips over hoe je kunt zorgen dat je niet ontvoerd wordt. Ze moeten niet in hun eentje naar school lopen, maar in groepjes.”

Luisteren ze naar je?

“Omdat ik zelf ook een kind ben, denk ik dat ze wel naar me luisteren. Ik vertel ze dat ze niet hetzelfde moeten gaan denken als de terroristen. Die proberen macht te krijgen over mensen die arm zijn of zich achtergesteld en gediscrimineerd voelen. Ik denk dat vrede en democratie in een land kunnen voorkomen dat mensen terrorist worden. Iedereen wil het gevoel hebben dat de regering naar je luistert.”

Kinderen die meedoen met het vredesproject van Divina krijgen een oorkonde.
Kinderen die meedoen met het vredesproject van Divina krijgen een oorkonde.

Is er in Kameroen democratie?

“In ons land is wel vrede. Christenen en moslims leven goed samen. Maar er zijn terroristen die met geweld de macht willen overnemen en iedereen moslim maken. Onze president is zo’n dertig jaar geleden gekozen. Ik vind hem geen slechte president, maar hij is veel in het buitenland. We hebben een president nodig die er altijd voor ons is. Nu komt hij alleen als er problemen zijn, maar hij moet juist zorgen dat die problemen niet ontstaan. Misschien moet Malala met hem trouwen. Ik denk dat zij een goede invloed op hem zou hebben.”

Ben je nog ergens anders bang voor?

“Soms voor aanslagen in de hoofdstad. Of dat de terroristen me herkennen van foto’s bij interviews en dat ik zelf slachtoffer word. Maar ik denk ook: vroeg of laat ga ik toch dood. En ik geloof dat God het belangrijk vindt dat ik me inzet voor anderen.”

Heb jij thuis iets te zeggen?

“Soms moet ik gewoon luisteren, bijvoorbeeld als mijn vader de afstandsbediening wil. En soms geeft hij me op m’n kop, omdat ik treuzelde op weg van school naar huis. Maar mijn ouders zijn er voor me als ik problemen heb en ze vragen vaak mijn mening. Jammer genoeg is het op mijn school heel anders. Er is een man op school die straffen geeft. Laatst sloeg hij een meisje zo hard, dat ze niet meer goed kon lopen. Alleen maar omdat ze kletste in de klas. Iedereen is bang voor hem. Ik ook.”

Bewaar jij ook altijd de vrede?

“Ik ben meestal vriendelijk, maar ik word ook wel eens boos. Vooral op mijn broertjes en zusje. Ze beledigen me soms, of bijten in mijn hand. Dan schreeuw ik en soms geef ik een klap. 
Als kinderen op school wat van me stelen, word ik ook boos.”

Wat is jouw wens?

“Ik zou meer willen reizen, bijvoorbeeld naar Amerika. Daar wil ik president Trump ontmoeten. Ik zou hem zeggen dat hij echt zijn best moet doen. Op tv zie ik dat veel mensen een hekel aan hem hebben. Dat is geen democratie. Hij moet er zijn voor alle mensen in zijn land.”

Divina’s favorieten

Idool: Chris Brown
Leuk om te doen: hinkelen
Lievelingsvak: biologie en scheikunde
Mijn voorbeeld: Malala

Plaats als eerste een reactie