Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Kom erachter welke politieke partij bij jou past

Je hebt het vast al gehoord: over een paar weken zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Welke partij past eigenlijk het beste bij jou? Met de Kieswijzer voor Kinderen van Samsam en Kidsweek kom je erachter.

Op 15, 16 of 17 maart mogen volwassenen hun stem uitbrengen op de politieke partij waarvan zij hopen dat-ie de komende jaren gaat regeren. Ben je benieuwd welke partij het beste bij jou zou passen? Dan kun je vanaf nu de  Kieswijzer voor Kinderen doen. Door je mening te geven op twintig stellingen kom je erachter met welke partij je het meest eens bent. De stellingen gaan over belangrijke onderwerpen zoals klimaat, economie, zorg en cultuur. Maar er zijn ook speciale stellingen gemaakt over onderwerpen die juist voor kinderen interessant zijn, zoals social media en pesten. 

Eens of oneens?

Stellingen waar je op kunt reageren zijn bijvoorbeeld: 'Kinderen onder 13 jaar mogen geld verdienen met social media', 'het Suikerfeest moet voor iedereen een vrije dag worden' en 'Alleen ouders die een corona-prik hebben gehad, mogen kijken bij een sportwedstrijd.' Als antwoord kun je kiezen voor 'eens', 'neutraal', 'oneens' of 'weet ik niet'.

Deze leerlingen reageren vast op een aantal stellingen uit de Kieswijzer.
screenshot van de kieswijzer voor kinderen

Geen ingewikkelde politiek

Zo'n kieswijzer voor kinderen bedacht student Wytze Walstra in 2010. Hij was toen negen jaar. Samen met Samsam en Kidsweek heeft hij nu een nieuwe versie gemaakt. "De mensen in de politiek maken belangrijke besluiten over het leven van kinderen, maar maken politiek soms zo ingewikkeld dat kinderen het niet altijd kunnen volgen. De Kieswijzer voor Kinderen is geschreven in een taal die voor hen wel begrijpelijk is. Zo willen we laten zien dat politiek ook heel leuk kan zijn."

Plaats als eerste een reactie