Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Woede om vergiftigingen in Iran

​​​​​​​Op verschillende scholen in Iran zijn de afgelopen maanden meisjes vergiftigd. De regering heeft daarvoor mensen opgepakt. ‘Het lijkt erop dat niet iedereen wil dat meisjes naar school gaan’, zegt Iran-deskundige Maaike Warnaar. Door Judie Jaspers
Op verschillende meisjesscholen in Iran werden duizenden kinderen onwel (niet op deze foto).
Getty Images

Wat is er precies gebeurd?

"In Iran gaan meisjes en jongens apart naar school. Sinds november zijn op verschillende basis- en middelbare meisjesscholen in Iran duizenden kinderen onwel geworden. Ze werden misselijk, hadden problemen met ademen of kregen hoofdpijn. Sommige meisjes waren daarna een week ziek thuis."

Hoe kan dat?

"De kinderen hebben waarschijnlijk een ziekmakende stof ingeademd. Die zou expres in de ventilatiesystemen van de klassen zijn gedaan. Het lijkt erop dat de mensen die dit hebben gedaan, niet willen dat meisjes naar school gaan. Maar sommige mensen denken dat de regering er achter zit. Volgens hen zou die wraak willen nemen op de vele protesten van het volk in het afgelopen half jaar. Die waren tegen de Iraanse leiders gericht, die het volk weinig vrijheid geven.’"

Hoe reageren mensen in Iran?

"Geschokt. Er zijn al veel spanningen in de Iraanse samenleving en dit komt er bovenop. Veel mensen zijn woedend op de regering en gaan weer de straat op. Ze eisen dat de islamitische leiders de zaak oplossen en dat meisjes veilig naar school kunnen. Vooral meisjes en vrouwen hebben weinig vrijheid in Iran. Maar naar school gaan mogen ze juist wél van de regering. Anders dan in Afghanistan. Daar mogen meisjes wel naar de basisschool, maar niet naar de middelbare. Erg pijnlijk dus dat de Iraanse meisjes juist daar niet veilig waren."

Wat nu?

"De regering heeft een groep mensen opgepakt die volgens haar achter de vergiftigingen zitten. Maar of dat echt de daders zijn, weten we niet zeker. De kans bestaat dat de regering onschuldige mensen heeft opgepakt om te laten zien dat ze de boel onder controle heeft. Het goede nieuws is dat er geen kinderen blijvend ziek geworden zijn. De meeste meisjes gaan weer naar school. Want dat meisjes recht op onderwijs hebben, daar is bijna iedereen in Iran het over eens."

Dit verhaal verscheen ook in Kidsweek, door Judie Jaspers

Plaats als eerste een reactie