Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Strijd met de gemeente

Eerst vond de burgemeester het goed dat Tim een boomhut ging bouwen. Daarna moest hij 'm toch weer afbreken. Waarom?
Tim bouwde een boomhut die van de gemeente moest worden afgebroken.
Remko Silvertand

Waar was ruzie over?

“Ik droom al jaren over een heel grote boomhut, maar in onze tuin staat geen geschikte boom. Ik schreef de burgemeester of ik er één mocht bouwen op het plein voor ons huis. Na een maand kreeg ik bericht. Hij gaf toestemming. Toen de boomhut af was, maakten we bankjes en hingen we lampjes op. Ik ging er elke dag naartoe. Maar na twee weken kwamen mensen van de handhaving aan de deur om te vertellen dat we hem moesten afbreken.”

Toen ben je zeker als protest handtekeningen gaan inzamelen?

“Dat niet. Mijn ouders en ik hebben de handhavers de brief van de burgemeester laten zien. Maar blijkbaar had de burgemeester niet verwacht dat hij zo groot zou zijn. Dat vond ik gek, want hij had niet in de brief gezet hoe groot de hut mocht worden. Om aandacht te vragen heb ik een interview gedaan voor de regionale krant. Maar de burgemeester bleef bij z’n beslissing. De hut moest weg.”

Wat vond je daarvan?

“Ik was heel verdrietig. Als ik nu langs de plek loop, denk ik: "Had ik hem maar kleiner gemaakt." Maar ik heb er geen spijt van, want het was echt heel leuk. En nu maak ik gewoon weer kleinere boomhutten met mijn vrienden in het park.”

 

Fietsheld Amé wil veiliger verkeer voor haar school. Ze wil dat de gemeente daar wat aan doet.

Burgemeesters en wethouders

De Nederlandse bevolking telt zo’n 17 miljoen mensen. Die wonen verdeeld over 352gemeenten. Burgemeesters en wethouders bepalen in die gemeenten waar bijvoorbeeld gebouwen, fietspaden en speeltuinen komen. Burgers zijn het niet altijd eens met de beslissingen van hun gemeentebestuur. In 2020 waren er 98.000 rechtszaken tussen burgers en de overheid.In 2020 was er een recordaantal meldingen over burenoverlast: zo’n 20.000.

Top 3 burenruzies:
te luide muziek
spelende kinderen
verbouwingsherrie

Plaats als eerste een reactie