Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Stemmen in onrustig Ethiopië 

In Ethiopië gingen mensen deze week naar de stembus. Het zijn de eerste democratische verkiezingen in het onrustige Afrikaanse land. Een Nederlandse journaliste die er woont, legt uit hoe het daar nu is.
Deze week waren er verkiezingen in Ethiopië .
Shutterstock

Wat is er aan de hand in Ethiopië? 

"In Ethiopië wonen veel verschillende bevolkingsgroepen waardoor er vaak spanningen zijn. Op dit moment woedt er een burgeroorlog in de provincie Tigray. Daar wil een groep mensen onafhankelijk worden. Door deze onrust zijn mensen op de vlucht geslagen, heerst er veel armoede en zelfs een hongersnood. Op sommige plekken zijn de verkiezingen door de onveilige situatie uitgesteld tot een tweede verkiezingsronde in september." 

Wie is de grootste kanshebber om te winnen? 

"De huidige premier Abiy Ahmed. Hij kwam drie jaar geleden aan de macht. Veel Ethiopiërs zagen hem als een redder. Hij won zelfs een Nobelprijs voor de Vrede nadat hij vrede sloot met buurland Eritrea. Maar ondanks zijn goede bedoelingen kon hij de onrust in zijn land niet herstellen. In Ethiopië zijn mensen nog niet gewend om dingen te bereiken door te praten."

Hoe gaat hij dat straks dan veranderen? 

"Ahmed zal verdergaan met proberen om de rust terug te brengen door met alle bevolkingsgroepen te praten. Hoe hij dat gaat doen, is nog niet duidelijk. Maar het gaat een fikse klus worden."

 

Dit verhaal verscheen eerder in Kidsweek

Plaats als eerste een reactie