Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Voetbalstrijd tussen broers: Ajax of PSV

Voetbal is oorlog, wordt weleens gezegd. In het huis van de broers Luuk (9) en Daan (10) uit Kaatsheuvel leidt het in elk geval regelmatig tot ruzie. Daan is namelijk voor Ajax. En Luuk voor PSV.
Om ruzie te voorkomen kijken de broers Luuk en Daan wedstrijden tussen PSV en Ajax apart.
Rob Keeris

Wie de grootste voetbalfan is? Die vraag veroorzaakt al bijna ruzie. Daan: “Ik lees het meeste over voetbal. Daar is Luuk niet zo van.” Luuk: “Maar ik heb heel veel PSV-dingen.” Het is duidelijk: voetbal is een gevoelig onderwerp dat al snel tot conflicten kan leiden. De clubs spelen elk seizoen twee keer tegen elkaar. Dat zijn de enige wedstrijden die de broers niet samen kijken, om ruzie te voorkomen. Daan kijkt dan met zijn vader in de woonkamer, Luuk met zijn moeder in de slaapkamer. Daan: “Mama houdt eigenlijk niet van voetbal, maar ze is voor PSV om het een beetje gelijk te trekken binnen het gezin.” Wie verliest, kan niet op steun van de ander rekenen, vertelt Luuk. “Dan zijn we juist blij voor onszelf. Die strijd voelen we echt wel.” Daan: “Ik ben al vanaf mijn vijfde voor Ajax, omdat mijn vader ook voor Ajax is. En omdat zij goed presteren, vaak bovenaan staan en goede spelers hebben.” Luuk is al die tijd al voor PSV. “Ik vond het leuk dat Luuk de Jong bij PSV speelde, omdat hij dezelfde naam heeft als ik. Toen hij wegging ben ik voor PSV gebleven, omdat daar veel goede spelers zijn.”

Plagen en negeren

De twee plagen elkaar regelmatig. Daan vraagt bijvoorbeeld expres wie er bovenaan staat, als hij wel weet dat dat Ajax is. En Luuk zegt wel eens dat Ajax slecht is. Daan doet dan juist net alsof hij het niet hoort. “Dat gaat mijn ene oor in en mijn andere oor weer uit. Dat is soms beter.” Luuk: “Ik vind het irritant dat je dan niet reageert. Want ik vind het grappig als je boos wordt.” Daan: “Maar je stopt dan wel vaak. Dus het werkt wel.” Daan houdt zich ook vaak in bij zijn vrienden, die bijna allemaal voor het Brabantse PSV zijn. “Laatst won Ajax met 5-0 tegen PSV. Toen heb ik mijn mond maar even gehouden.” Luuk vindt het moeilijker om op z’n tong te bijten. “Als Daan iets naars zegt, reageer ik vaak snel boos. Daarom ga ik dan naar mijn kamer. Als ik na een tijdje terugkom, hebben we het er niet meer over.” Dat doet hij ook als de twee ruzie hebben over iets anders. Dat iemand langer op zijn tablet mag, bijvoorbeeld.

 

Daan is supporter van Ajax.
Daan is supporter van Ajax. Rob Keeris
Luuk is supporter van PSV.
Luuk is supporter van PSV. Rob Keeris

Verkeerde flap

De slaapkamers van de broers staan vol met spullen van hun favoriete club. De twee hebben spaarpotten, foto’s, tijdschriften, vloerkleden en nog veel meer. Hun pronkstuk zijn de dekbed-overtrekken. Tot Luuk iets ontdekte. “Ik zag ineens Amsterdam staan op de flap aan de onderkant. Er zat dus een verkeerde flap aan mijn dekbedovertrek! Ik wilde er direct niet meer onder slapen, want ik vind Ajax een stomme club.” Om het goed te maken kwam Phoxy, de mascotte van PSV, een nieuwe brengen. Dat had de fanclub geregeld, omdat ze het zo erg vonden dat Luuk er zo van baalde. “Dat was heel gaaf.” Daan vond het juist grappig dat Luuk al een tijdje met zijn tenen onder het Ajax-logo sliep. “Hij dacht dat papa en ik er iets mee te maken hadden. Maar wij kunnen niet eens naaien! Ik vond het eigenlijk ook wel leuk dat Phoxy kwam. Het is heel bijzonder dat er een mascotte van een grote club bij je thuiskomt. En hij is bevriend met Lucky, de mascotte van Ajax.”

PSV-fan Luuk sliep onder een dekbedovertrek met een Ajax-flap.
PSV-fan Luuk sliep onder een dekbedovertrek met een Ajax-flap. Rob Keeris

Voetbalgeweld

Veel voetbalfans gaan erg ver voor hun favoriete club. Sommige supporters gaan zelfs met supporters van een andere club op de vuist. In Nederland is de laatste jaren steeds meer van dit hooligangeweld, liet de regering in november weten. Daarom werden dit seizoen al meer straffen uitgedeeld dan in andere seizoenen. Hoeveel liefde Daan en Luuk ook voor hun club voelen, zij kunnen zich niet voorstellen dat ze geweld zullen gebruiken. Luuk: “Ik denk niet dat ik zelf ooit zo zou doordraaien.” Daan is het met hem eens. “Mensen die dat doen, zouden een stadionverbod moeten krijgen voor een paar seizoenen.”De spanning tussen de twee broers blijft nog wel even. Want Ajax staat bovenaan in de competitie en PSV als tweede. “Daan: “Ik zou het vreselijk vinden als PSV zou winnen. Maar ik denk dat die kans klein is.” Luuk: “Als Ajax wint, vind ik dat echt stom. Maar gelukkig is er volgend jaar weer een kans op het kampioenschap.”

Plaats als eerste een reactie