Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Vrouwenkiesrecht

Het vrouwenkiesrecht is het recht van vrouwen om te mogen stemmen tijdens verkiezingen en om op de kieslijst te staan.
In India staat een lange rij vrouwen klaar om te stemmen.
Shutterstock

Het mannenkiesrecht bestaat al vanaf 1896. Toen mochten alleen de mannen stemmen die aan bepaalde eisen voldeden, zoals het hebben van genoeg spaargeld. Vanaf 1917 mochten alle mannen boven de 25 jaar stemmen. 

Wanneer is het vrouwenkiesrecht ontstaan?

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat het vrouwenkiesrecht is ingevoerd. Vanaf 1917 mochten vrouwen op de kieslijst worden geplaatst, maar ze mochten zelf nog niet stemmen. Pas vanaf 1919 kregen vrouwen ook het recht om te stemmen. 

Hoe is het vrouwenkiesrecht ontstaan?

Een aantal vrouwen, waaronder arts Aletta Jacobs, kwam in opstand. Ze wilde zich op de kieslijst laten plaatsen, maar dit mocht niet omdat ze een vrouw was. Hierna gingen steeds meer vrouwen en partijen strijden voor algemeen vrouwenkiesrecht, tot het in 1919 werd ingevoerd. 

Democratie betekent dat het volk het mag zeggen. In een democratie kiezen de burgers vertegenwoordigers die het land leiden. Als vrouwen niet mogen stemmen, kun je je dus afvragen of het hele volk het voor het zeggen heeft, of slechts een deel van het volk. 

Waarom mochten vrouwen eerst niet stemmen?

Volgens de wet waren vrouwen niet in staat om te stemmen. Ze hadden niet dezelfde rechten. Velen vonden dat vrouwen zich alleen bezig moesten houden met het huishouden en hun gezin. Ze vonden dat vrouwen niet geschikt waren om zich bezig te houden met politiek.

Plaats als eerste een reactie