Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

"Mijn boodschap is vrede"

Het is niet altijd makkelijk om rapper te zijn in Pakistan. Maar het laatste nummer van Waqas (10) uit Karachi had 10 miljoen views op YouTube en beroemde muzikanten uit het buitenland staan in de rij om met hem samen te werken.
Waqas rapt in het Urdu en niet in het Engels.
Talha Hassan

 Wat is je artiestennaam?

“Mijn broer is ook rapper. Hij bedacht de naam Thou$and. Dat was vlak nadat ik begon met rappen, zo’n twee jaar geleden. Hij had een keer een bankbiljet van 1000 Pakistaanse roepie in z’n handen en vond het woord ‘duizend’ leuk klinken. Later kwam daar het woord Kaky bij. Dat betekent ‘jongen’ in ons dialect. Sindsdien is het Kaky Thou$and. Het is een combinatie van mijn culturele achtergrond en een verwijzing naar de Amerikaanse hiphopcultuur waar het vaak over dollars gaat.”  

Verdien je geld met rappen?  

“Ik woon in een arme buitenwijk van Karachi en er is hier veel geweld op straat. Vaak gaat het over drugs, maar bendes verdedigen ook hun territorium. Ik voetbal wel buiten, maar er kan elk moment iets gebeuren. Als ik daaraan denk, word ik bang. Mensen zoals ik krijgen weinig kansen. Er zijn eigenlijk geen manieren om ons te ontwikkelen. Maar: we hebben sinds kort een afspraak met een producer dat we vijf nummers en videoclips mogen maken en daar krijgen we voor het eerst voor betaald. Een van die nummers is met Hi-Rez, een rapper uit Amerika. Optreden is hier moeilijk, ook al vóór corona. Dat heeft met veiligheid te maken en de kans op aanslagen. De laatste keer waren we op een soort festival met andere rappers. Wij waren al klaar met ons optreden, maar middenin het nummer van een andere rapper kwamen er gangsters met wapens. Het optreden werd gestopt en het publiek rende weg. Er is gelukkig niet geschoten.”

Omschrijf je imago eens?

“In de videoclips draag ik westerse kleren, want dat vind ik bij rap passen. Als ik een keer over mijn eigen volk zou rappen zou ik onze traditionele kleding dragen: een salwar kameez. Want ik ben trots op mijn cultuur. Daarom rap ik ook in het Urdu en niet in het Engels. Hoewel: als ik Engels zou spreken, zou ik dat ook wel een keer willen doen. De hiphopcultuur gaat vaak over gangsters, maar daar wil ik niets mee te maken hebben.” 

Waar gaan jouw nummers over?

“Al mijn teksten schrijf ik zelf. Ze gaan over mijn leven in armoede. En hoe het is om hier op te groeien. Ik wil dat mensen begrijpen hoe dat is en ik roep de regering op om er iets aan te doen. Verder vind ik het belangrijk om mensen te inspireren, dus mijn boodschap is vrede en hoop. En dankbaarheid naar god. Ik rap over dat het belangrijk is om je goed te gedragen en goede dingen voor je land te doen. Dat jongeren moeten wegblijven van geweld. Ik verspreid die boodschap ook via mijn social media kanalen.”  

Wie zijn jouw voorbeelden?

“Ik heb er een paar. Bijvoorbeeld Bohemia, hij is een rapper en producer uit Karachi, maar hij is naar Amerika verhuisd. Bohemia is beroemd over de hele wereld. Hij heeft bijna 2 miljoen volgers op Instagram en volgt zelf maar 19 mensen. Ik ben er een van en dat maakt me trots. Hij stuurt me soms complimenten en zegt dat ik vooral door moet gaan. Verder ben ik fan van Busta Rhymes. Ik houd van de flow in zijn muziek. En ik vind z’n stijl ook heel gaaf. Hij draagt altijd van die gouden sieraden en hij heeft tatoeages. Die vind ik echt mooi. Ik ben zelf moslim, dus ik zou geen tatoeages nemen. Dat mag niet van mijn geloof. En voor gouden sieraden zijn we te arm.”  

Plaats als eerste een reactie