Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Wat is democratie?

Het woord democratie bestaat uit de Griekse woorden demos (volk) en kratos (heerschappij). Heerschappij van het volk dus. Makkelijker gezegd: het volk mag het zeggen.
In Nederland mogen sinds 1919 mannen en vrouwen boven de achttien stemmen.

In een democratie gelden de meeste stemmen. Maar ook de rechten van minderheden worden gerespecteerd. Als het goed is, voelt iedereen zich in een democratie vrij om te zijn wie hij is en te zeggen wat hij denkt. Er is bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting. 

Verkiezingen

Iedereen ouder dan 18 jaar mag stemmen in Nederland (behalve als je een strafblad hebt of als je geestelijk niet gezond bent). In Brazilië mag je al stemmen met 16 en in Maleisië pas met 21 jaar. Leiders in een democratie regeren samen. Burgers kiezen de volksvertegenwoordigers (Kamerleden). Zij benoemen de ministers. 

Kamerleden

De Tweede Kamerleden zijn gekozen door het volk. Zij maken wetten en controleren de regering (regering = ministers + koning). Er is ook nog een Eerste Kamer. Hier zitten ook gekozen volksvertegenwoordigers. Samen met de Tweede Kamer vormen ze het parlement. Dat is een ander woord voor volksvertegenwoordiging. Heel belangrijk in een democratie is de persvrijheid.  

 

Hajar interviewde een volksvertegenwoordiger.

Koning 

In Nederland hebben we een koning als staatshoofd, maar ook een parlement. Dat gaat hier goed samen omdat dit is geregeld in de Grondwet. Er zijn ook koninkrijken waar de koning in z’n eentje de baas is. Dat heet een koninklijke dictatuur, zoals in sommige landen in het Midden-Oosten. Maar overal waar een koningshuis geldt in meer of mindere mate: pas op met wat je over de koning(in) zegt. In een land als Thailand kun je voor beledigingen alleen al in de cel belanden.

Marokko en Thailand zijn ook koninkrijken met een democratie.

Plaats als eerste een reactie