Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Feiten en weetjes over Kampala, de hoofdstad van Uganda

De hoofdstad van Uganda is Kampala. Enidy, Fazil en Arnold wonen in deze boeiende stad en vertellen bijzondere weetjes.
In de hoofdstad van Uganda, Kampala, wonen moslims en christenen.
Wineke Onstwedder

Christenen

In Uganda wonen moslims en christenen. Die christenen zijn verdeeld in verschillende stromingen. Enidy hoort bij de 'Born Again’. Ze bezoekt een kerk waar gelovigen uit het hele land komen. Enidy: "Hier werden ooit twaalf priesters gedood door de koning die niet wilde dat het christendom zich zou verspreiden in zijn land. De koning vroeg zijn onderdanen of ze in Jezus geloofden of in hem. De twaalf mannen kozen voor Jezus en werden toen vermoord."

Moslim

In Uganda wonen ook moslims, maar ze vormen een minderheid. De laatste keer dat dit onderzocht werd, in 2002, was het zo’n 12% van de bevolking. Er zijn meer mensen christen. Fazil is moslim. “Ik moet eigenlijk vijf keer per dag bidden, maar ik sla wel eens over. Alleen het gebed op vrijdagmiddag kan ik niet skippen.”

Fazil uit Kampala, de hoofdstad van Uganda, bidt elke vrijdagmiddag in de moskee.
Fazil (12) uit Kampala, de hoofdstad van Uganda, gaat elke vrijdag direct na schooltijd bidden in de moskee. Wineke Onstwedder
In Kampala wachten ontelbare busjes op passagiers.
Ontelbare busjes wachten op passagiers. Wineke Onstwedder
De grootste moskee in Kampala.
De grootste moskee in Kampala. Wineke Onstwedder.

Vervoer

Het vervoer in Uganda wordt niet verzorgd door grote maatschappijen zoals Arriva, RET of GVB, maar door ontelbare chauffeurs met eigen busjes. Precies met zo’n soort busje is Arnold vanuit zijn dorpje Kasese naar de hoofdstad gekomen. Die reis duurde wel zes uur. Hij had het geld voor zijn kaartje zelf verdiend met stenen bakken.

Arnold uit Kampala slaapt onder een klamboe zodat hij geen malaria krijgt.
Arnold uit Kampala slaapt onder een klamboe zodat hij geen malaria krijgt. Wineke Onstwedder.

Malaria

Meestal kruipt Arnold vroeg onder de wol. “Om een goede bokser te worden, heb je rust nodig. Sinds ik boks, heb ik nooit meer malaria gehad. Ik denk dat het daar mee te maken heeft. En ik drink zo vaak mogelijk melk en sinaasappelsap."
Enidy: "Hier kreeg ik medicijnen toen ik malaria had. Ik wilde toch per se naar school, ook al had ik hoge koorts. Vroeger ben ik ingeënt tegen mazelen, maar ik kreeg het toch. Dat jeukte! Ik ben wel vaak bang dat ik malaria krijg, want ik heb geen muskietennet. Alleen mijn oudste broer Brian heeft er één, van oma gekregen. Een knalroze!”

Enidy uit Uganda heeft weleens malaria gehad, ze kocht hier toen medicijnen.
Enidy heeft weleens malaria gehad, ze kocht hier toen medicijnen. Wineke Onstwedder

Rijk in Uganda

Arnold eet het liefst een stukje vis, maar biefstuk is ook populair in Uganda. Koeien in zijn waardevol. In sommige dorpen op het platteland van Uganda ben je rijk als je koeien hebt. In de stad geldt dat niet. Volgens Arnold moet je daar een eigen huis hebben om rijk te zijn. Arnold woont samen met z'n zus en z’n broer, de vrouw van zijn broer en hun kind in een huurhuis. 

Op het platteland van Uganda ben je rijk als je koeien hebt.
Op het platteland van Uganda ben je rijk als je koeien hebt. Wineke Onstwedder
In Uganda is brandstof duur, ook al zit er olie in de bodem.
In Uganda is brandstof duur, ook al zit er olie in de bodem. Wineke Onstwedder

Brandstof

Benzine en andere brandstof is duur in Uganda, terwijl er heel veel olie in de grond zit. Wel genoeg voor 2 miljard vaten. Lange tijd kreeg het land alleen brandstof uit het buitenland, nu gaat dat veranderen. De prijzen zijn nu nog zo hoog door de lange afstanden die de brandstof moet afleggen. Dat maakt het duur. Misschien komt daar binnenkort verandering in, maar dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. 

Mylène en Rosanne, de winnaars van het Junior Songfestival 2013, zien een toekomst in muziek best zitten. Ze zijn in Uganda geweest en hebben in dat Afrikaanse land gesproken met kinderen over hun toekomstdromen.

Plaats als eerste een reactie