Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Gek van het nieuws

Online, op papier en de tv: Ella (11) uit Amstelveen volgt het nieuws op de voet. Hoe gaat zij om met nepnieuws en wat doen de media met haar?
Ella is gek op het nieuws, leest de papieren krant en bekijkt online berichten en filmpjes.
Rolf Rosing

Hoe volg jij het nieuws?

“Ik kijk elke avond het Jeugdjournaal en vaak ook nog het NOS Journaal met mijn ouders. Ik heb een abonnement op Kidsweek en ik volg op Instagram NOS stories en NU.nl. Ik vind het vooral leuk om korte filmpjes te kijken. Gemiddeld ben ik een uur per dag bezig met het nieuws.”

Doe je dat vooral online?

“Nou, ik lees ook wel eens papier. Maar het meeste toch online. Een krant lezen duurt vaak langer. Maar het is niet zo dat ik filmpjes automatisch beter onthoud. Een saai filmpje vergeet ik even snel als een saai krantenartikel.”

Ella bekijkt graag het nieuws op haar smartphone.
Ella bekijkt graag het nieuws op haar smartphone. Rolf Rosing
Online vind je weleens nepnieuws, weet Ella.
Online vind je weleens nepnieuws, weet Ella. Rolf Rosing

Wat voor gevoel geeft het je?

“Nieuws is vaak negatief, maar toch word ik er niet echt verdrietig van. Het maakt me eerder dankbaar. Dan realiseer ik me dat ik het best goed heb. Als je het nieuws zelf volgt, dan kun je een eigen mening vormen. Ik discussieer bijvoorbeeld best vaak met mijn ouders over dingen die gebeuren. Toen een van de rechters van het Amerikaans Hooggerechtshof, Ruth Bader Ginsburg, stierf hadden we het daar ook over. We waren een paar jaar geleden naar een film over haar gegaan, vandaar.”

Vertrouw je al het  nieuws dat je ziet?

“Online is er natuurlijk weleens nepnieuws, maar ik volg alleen accounts waar zo’n groen vinkje achter staat. Ik wil wel zeker weten dat het account betrouwbaar is. En soms overleg ik met mijn vrienden over iets dat ik heb gezien.”

Plaats als eerste een reactie