Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Wat is de ramadan?

Ramadan is voor moslims een heilige maand. Zolang het licht is eten en drinken ze niet. Aan het eind van de vastentijd vieren ze Eid-al-Fitr. Sommige mensen noemen dat ook wel het Suikerfeest.
In Mekka lezen kinderen uit de Koran, het heilige boek van moslims.
Shutterstock

In 2023 begint de ramadan op de avond van 21 maart. Elk jaar is dat weer anders: het hangt af met de stand van de maan.

Maar wat is ramadan eigenlijk? 

Ramadan is een heilige maand. Veel moslims proberen zichzelf in deze periode te 'zuiveren'. Dat doen ze door te vasten. Dat betekent: niet eten en niet drinken zolang het licht is. Dat betekent dus ook: vroeg opstaan en stevig ontbijten. 's Avonds, als de zon onder is, mag er weer gegeten worden. Veel moslims verbreken het vasten met een voedzame soep: de harira.

Test je kennis over ramadan:

Schoon

Dat 'zuiveren' door te vasten heeft niet alleen te maken met je lijf. Het is ook iets psychisch. Moslims staan tijdens het vasten stil bij mensen die het minder goed hebben en dagelijks honger lijden. Tijdens ramadan proberen gelovigen nog meer met hun religie bezig te zijn dan normaal. Ze doen dan nog meer hun best om te leven volgens de regels van hun geloof. 

Wie doet mee?

Als je ziek bent of zwanger, dan hoef je niet mee te vasten. Je gezondheid gaat altijd voor. Kinderen doen soms een dagje mee met vasten, maar het zijn de volwassenen die vooral de ramadan doen. 

Gezellig

Ramadan is ook een gezellige maand. ’s Avonds gaan families bij elkaar op bezoek om samen extra lekker te eten. Zo is ramadan een tijd om tot jezelf te komen en wat meer aandacht te hebben voor elkaar. Het eind van het vasten wordt gevierd met Eid-al-Fitr. Sommigen noemen dat ook wel het Suikerfeest.

Plaats als eerste een reactie