Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Salomé hoort erbij

Het is zes uur ’s ochtends als Salomé en haar grote zus Beatrice (15) opstaan. Samen hebben ze nog veel te doen. Eerst vegen ze vloer van het kleine huisje. Daarna gaan de zussen de tuin in. Salomé strooit graan voor de kippen. Beatrice geeft de tomatenplanten water. Dan is het tijd voor ontbijt. Maar niet altijd. Soms is er geen geld voor eten. Dan gaat Salomé met een lege maag naar school.
Salomés familie zorgt goed voor haar.
Chris de Bode

Dansen

Samen met haar broer Robert loopt Salomé over de stoffige zandweg naar school. Robert brengt haar altijd. Dat is veiliger. 
“Als Robert meeloopt, durft niemand mij uit te schelden.”
Kinderen op straat doen dat omdat Salomé gehandicapt is. 
Op school wordt Salomé nooit uitgescholden. Daar hoort ze erbij en mag ze veel dansen en zingen. 
“Op school ben ik meestal blij. Helemaal toen ik de danswedstrijd won!”

 

 

 

Salomé kan heel goed dansen.
Salomé kan heel goed dansen. Chris de Bode

Geluk

Op de school van Salomé zitten allemaal kinderen met een handicap.
Ze kunnen bijvoorbeeld niet goed praten, horen of bewegen. 
In Zambia gaan zij vaak niet naar school. Hun ouders kunnen dat niet betalen. Daarom blijven veel kinderen zoals Salomé thuis. Daar krijgen ze weinig eten en weinig aandacht. Sommige ouders schamen zich voor hun kind. Ze willen niet dat anderen hun kind zien. Soms sluiten ze het kind zelfs op. 
Salomé heeft geluk. Haar familie zorgt goed voor haar.

Geheimtaal

“Hier krijgen de kinderen de extra aandacht die ze nodig hebben,”
vertelt de juf. Niemand voelt zich daarom raar of eenzaam. 
Salomés beste vriendin is Lisa (10). Lisa kan niet goed praten en lopen. Ze is spastisch. Salomé is de enige op school die haar begrijpt. Samen hebben de meiden een geheimtaal bedacht. Via handen en geluiden praten ze met elkaar.
“Als Lisa een hoog geluid maakt, weet ik dat ze wil dat ik voor haar ga dansen!”

Leren

Het lichaam en de hersenen van kinderen met het syndroom van Down werken anders dan bij andere kinderen. Salomé is tien jaar, maar als ze praat en speelt lijkt ze meer op een kind van vijf. 
Vaak is ze heel vrolijk, maar ze kan zomaar heel boos en verdrietig worden. Ook leren vindt ze erg moeilijk.
“Als we moeten rekenen, zeg ik dat ik hoofdpijn heb. En tijdens taal heb ik last van mijn kies, haha.”

Praten

In Zambia zijn veel mensen arm. Daarom moeten kinderen vaak helpen met geld verdienen. Salomé ook. Haar moeder neemt haar soms mee naar een bruiloft. “Daar dans ik en dan geven mensen mij geld. Soms lachen ze mij uit omdat ze me gek vinden. Maar als ze klappen, vind ik het toch wel leuk.” 
Voor ze naar school ging, kon Salomé bijna niet praten. Niemand leerde haar dat. Maar nu ze sinds een jaar op de speciale school zit, gaat het praten veel beter.

"Ik maak mijn vriendin Lisa altijd aan het lachen."
"Ik maak mijn vriendin Lisa altijd aan het lachen." Chris de Bode
Salomé vindt het fijn als alles netjes is. Ze veegt de klas elke dag.
Salomé vindt het fijn als alles netjes is. Ze veegt de klas elke dag. Chris de Bode

LILIANE FONDS

De familie van Salomé is arm. Haar ouders hebben geen geld voor een speciale school. Gelukkig betaalt het Nederlandse Liliane Fonds Salomés schoolgeld. De organisatie helpt gehandicapte kinderen in arme landen. Deze kinderen kunnen bijvoorbeeld niet goed praten, zien, horen of bewegen. De meeste kinderen in Zambia met het syndroom van Down gaan niet naar school. Salomé heeft dus veel geluk. Want zij hoort erbij.

 

Door: Marlies Pilon

Zingen op school Rekenen en taal vindt Salomé (10) uit Zambia maar niks. Dat is niet zo raar, want ze heeft het syndroom van Down. Daarom vindt ze leren moeilijk. Gelukkig mag ze op school veel dansen en zingen. Speciaal voor jou zingt ze in dit filmpje

Plaats als eerste een reactie