Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

"Ik ben de grappigste thuis"

Zijn vader is cabaretier en Jaïr (11) wil zelf ook komiek worden. Daarom gaat hij nergens heen zonder zijn grappen-boekje. “Mijn inspiratie is papa en YouTube.”
Jaïr wil stand up comedian worden, net als zijn vader.
Anke Teunissen

Ga je weleens mee naar een stand up comedy optreden?

“Niet zo vaak. De meeste van zijn grappen zijn niet childproof. Ze gaan over onderwerpen die niet voor kinderen bedoeld zijn, zoals dingen over werk of wat volwassenen doen in hun vrije tijd. Voor sommige grappen moet je ouder zijn om ze te begrijpen. Zoals die van Arjen Lubach, Anuar, Rayen Panday en Peter Pannekoek. Zelfs nadat ik m’n ouders vroeg ze uit te leggen, snapte ik ze niet.”

Wat werkt er op je lachspieren?

“Filmpjes over dieren vind ik grappig, als ze doen alsof ze kunnen praten bijvoorbeeld. En ik kijk veel video’s op YouTube Shorts. Ik check wel altijd eerst de foto aan het begin. Soms staat er warning: spoilers! Of flash-warnings of fake blood en dan weet ik dat ik het niet grappig ga vinden. Dan klik ik het meteen weg. Of als ik denk dat het reclame is, want als je daar op klikt krijg je nóg meer reclame. Op TikTok zie ik nooit iets grappigs. Vaak krijgen mensen daar geld om iets doms te doen. Bijvoorbeeld: als ik zoveel likes krijg, maak ik dit kapot. En dan gaan ze er maar mee door, terwijl het allang niet meer grappig is. Ik vind grappen leuk als je er een beetje over na moet denken.”

Wat is de functie van humor?

“Als je grapjes vertelt of hoort, word je blijer. Dan heb je meer zin in dingen die je niet zo graag wilt doen, zoals een toets of je kamer opruimen. En het maakt het minder erg als iets niet goed gaat. Zo lach ik er maar om dat ik supervaak m’n hoofd of mijn teen stoot. Maar ik doe niet expres onhandig om anderen aan het lachen te maken. Er zijn wel mensen en kinderen die alleen grappig doen om leuk gevonden te worden en aandacht te krijgen. Ik heb een keer grappen verteld op een feestje van een vriend, uit mijn grappenboekje. Daarin schrijf ik goede grappen. Mijn inspiratie is papa en YouTube.”

Maakt je vader weleens grappen over jou?

“Hij vertelt weleens iets over mij van vroeger, zoals dat we het klopklop spelletje deden. Die gaat zo: ‘Klop-klop, wie is daar? Doedie! Doedie wie? Doe die deur dicht!’ Dat zei papa als ik de deur dicht moet doen. Dat vind ik oké. Mijn vader bedenkt thuis zijn grappen, maar als ik iets niet grappig vind zeg ik het niet altijd. Want anderen vinden het misschien wel grappig en ik wil hem niet ontmoedigen. We hebben wel hetzelfde gevoel voor humor. Als ik iets grappigs vertel, moet hij altijd lachen. Ik ben de grappigste thuis, daarna komt papa en dan ik weer. Mama moet niet altijd om me lachen. Als ik iets voor de tweede keer vertel, dan zegt ze dat ze het al gehoord heeft.”

Mag je overal grapjes over maken?

“Als je een goede komiek wilt zijn, moet je daar wel over nadenken. Ik zou zelf nooit een grap maken over iemands pijn of om iemand te beledigen. Aan de ene kant krijg je inspiratie van andere mensen, bijvoorbeeld door hoe ze eruit zien of wat ze doen, maar je moet diegene niet kwetsen. Soms lacht iemand op het moment zelf om de grap en vindt hij het achteraf helemaal niet zo leuk. Dan is het wel belangrijk dat je dat tegen elkaar zegt. Ik kan me ook voorstellen dat mensen boos kunnen worden tijdens een optreden van een cabaretier en bijvoorbeeld tomaten gaan gooien of je backstage gaan opwachten. Hoewel: dat gebeurt eigenlijk alleen in de film.”

Plaats als eerste een reactie