Een dag nadat Setareh werd geboren, besloten haar ouders om haar als Setar op te voeden. Als een zoon. Ze was al de derde dochter op rij. Toen twee jaar later Ali werd geboren, werd ook zij als jongetje opgevoed. In veel landen krijgen ouders liever een zoon dan een dochter. Vooral in arme gezinnen. Zonen moeten namelijk geld verdienen en later voor hun ouders zorgen. Als je alleen maar dochters krijgt, dan is dat iets om je voor te schamen. Het is een schande. Er zijn mensen in Afghanistan die geloven dat als je je dochter als zoon opvoedt, de kans groter wordt dat je daarna een ‘echte’ zoon krijgt.


Voordelen
In Afghanistan zitten nogal wat voordelen aan het opgroeien als jongen. Je mag bijvoorbeeld de straat op om boodschappen te doen, je zusjes van school ophalen en op straat spelen en sporten. Het is dus best logisch dat ouders hun dochters zo’n vrije jeugd gunnen. Maar onder-tussen gaat Setar (16) niet meer naar school omdat ze niet langer uitgescholden wil worden en Ali (14) wordt voor haar veiligheid door haar vader naar school gebracht. De twee zussen willen een jongen blijven, maar hun vader wil dat ze zich nu als meisje gaan gedragen. Maar dat zijn de twee helemaal niet gewend. Ze moeten dan een hoofddoek dragen, leren hoe ze het huishouden moeten doen en ze mogen mannen niet in hun ogen aankijken. Ze moeten hun leven eigenlijk helemaal opnieuw beginnen. Als meisje.
In de zomer van 2017 reisde de Zweedse fotografe Loulou d’Aki naar Afghanistan om het gebruik bacha posh te fotograferen.
Plaats als eerste een reactie