Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Stop Hanky Panky zingen

Waarom zou je Hanky Panky zingen als er ook nog andere verjaardagsliedjes zijn? Xiao Song (12) vindt het spotten met iemands uiterlijk. Hij deed mee aan een video over anti-Aziatisch racisme.
Xiao Song maakte vroeger ook spleetoogjes als Hanky Panky werd gezongen in de klas.
Karin Wesselink

Waar kennen we je van?

“Misschien heb je het filmpje gezien waarin een klas voor een jarige met een taarthoed op z’n hoofd Hanky Panky Shanghai zingt? Ik speel die jarige. De video is bedacht door Asian Raisins om aandacht te vragen voor anti-Aziatisch racisme. Mijn moeder zag hun oproepje voor een Chinees kind op Facebook en ik vond het meteen leuk om hieraan mee te doen."

Wat stoort je aan dat liedje?

“Toen mijn ouders jong waren werd Hanky Panky al gezongen als iemand jarig was. Toen zocht niemand er iets achter, misschien ook omdat er heel weinig Aziaten waren in Nederland. Maar ook in mijn klas werd het gezongen. Ik deed zelfs mee met spleetogen maken, eigenlijk zonder nadenken omdat iedereen het deed. Dan vind je iets vaak heel normaal. Tot ik in groep 5 zat en ik ineens dacht: eigenlijk is dit best vreemd om te doen. Helemaal als er iemand in je klas zit met een Aziatisch uiterlijk. Je spot dan toch met iemand en maakt diegene belachelijk. En waarom zou je zoiets doen als er ook nog een heleboel andere verjaardagsliedjes zijn?”

 

Xiao Song is Chinees en verzet zich tegen anti-Aziatisch racisme.
"Verder heb ik niet zoveel ervaring met discriminatie." Karin Wesselink
De Chinese Xiao Song deed mee aan een video over Hanky Panky.
De Chinese Xiao Song deed mee aan een video over Hanky Panky. Asian Raisins

En toen?

“Ik ben naar mijn juf gestapt om te vertellen wat het met me deed en die snapte het meteen. We zijn er toen meteen mee gestopt. Niemand uit mijn klas had daar problemen mee of vroeg waarom. Ik denk omdat veel van mijn klasgenoten ook een niet-Nederlandse culturele achtergrond hebben. Die begrijpen toch vaak beter dat iets kwetsend kan zijn. Via TikTok en Insta kreeg ik enorm veel positieve reacties op het filmpje, vol begrip en dat is heel fijn. Verder heb ik niet zoveel ervaring met discriminatie. Als vrienden een grapje zouden maken dat ik discriminerend vind, dan zou ik aan ze vragen of ze wel goed hebben nagedacht over hun woorden. Vaak is dat al genoeg.”

Plaats als eerste een reactie