Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

"Ik knip mijn haar nooit af"

Lang haar is toch voor meisjes? Riley (10), Tycho (12)en Kabir (11) zijn het daar niet mee eens!
(vlnr) Riley, Kabir en Tycho houden van hun lange haren.
Ernie Buts

1. Horen jongens geen kort koppie te hebben?

TYCHO: “Iedereen moet z’n haar doen zoals-ie zelf mooi vindt. Maar mensen zien me wel eens aan voor een meisje. Laatst nog een verkeersagent op een kruispunt. En in winkels gebeurt het ook vaak.”
KABIR: “Ik heb het sikh-geloof, dat komt uit India. Wij geloven dat God ons perfect heeft geschapen en dat je daar niets aan mag veranderen. Daarom knippen we ons haar niet. Ik draag het altijd in een knot bovenop mijn hoofd, met een doek eromheen. Jongens uit mijn klas plagen me wel eens met mijn lange haar. Dan noemen ze me een meisje. Dat vind ik niet leuk, maar het maakt me ook niet verdrietig. Ik ben juist trots op mijn haar. Als je me ziet, weet je meteen dat ik een sikh ben.”

2. Vind je jezelf jongensachtig?

RILEY: “Ik zou geen shirtjes met hartjes aantrekken omdat ik dat iets voor meisjes vind. Maar verder let ik er niet op. Ik draag gewoon wat ik mooi vind. En qua hobby’s: ik tennis, spaar stenen en kijk documentaires over de Egyptenaren of de Middeleeuwen. Ik weet niet of dat jongens- of meisjesachtig is.”
TYCHO: “Ik ben gewoon mezelf en ik houd toevallig heel erg van breien. Als ik mezelf vergelijk met de stoere jongens in mijn klas: zo ben ik niet. Die dagen bijvoorbeeld de leerkracht uit. Ik ben meer een rustige jongen.”

3. Zou je een meisje willen zijn?

KABIR: “Ik niet. Er zitten voor- en nadelen aan allebei: meisje en jongen zijn. In mijn geloof zijn mannen en vrouwen gelijkwaardig. Toch ben ik blij dat ik een jongen ben. Maar dat heeft er niets mee te maken dat ik niet wil helpen met afwassen. Want ik ruim thuis regelmatig de vaatwasser uit. Het is gewoon een gevoel dat ik het liefst een jongen wil zijn.”
RILEY: “Als ik geboren zou zijn als meisje, zou ik dat prima vinden. Net als dat ik het prima vind dat ik een jongen ben."

4. Kennen jullie veel mannen met lang haar?

TYCHO: “Mijn broertje, maar dat vind ik best irritant omdat hij me na-aapt. Verder vind ik het juist leuk om jongens met lang haar te zien, zoals laatst op surfkamp. Daar hadden twee leiders lange krullen. En ik zag The Lord of the Rings en vond mezelf heel erg op Legolas lijken. Ook een man.”
RILEY: “Mijn opa heeft ook lange dreads. Toen mijn opa jong was, ging hij in Suriname naar school. Toen had hij ze nog niet, maar ik zal hem eens vragen waarom hij die toen nog niet had. En ik ken Bob Marley: een muzikant die reggaemuziek maakte. Maar ik ben zelf geen rasta, hoor. Rasta’s hebben een bepaald geloof en daar horen ook dreads bij. Maar ik heb dat geloof niet.”

5. Is lang haar moeilijk?

RILEY: “Mijn vader heeft eerst zelf geprobeerd de dreads bij me te zetten, maar al snel ging ik toch naar een speciale dreadlockskapper. Ik ga nu elke maand. De kapper draait de nieuwe haren om de dreads heen en knoopt ze vast. Het doet erge pijn: ik krijg er tranen van in mijn ogen. Maar ik wil mijn haren graag goed verzorgen. Na afl oop doet de kapper er cactus-olie in. Het wassen kan ik wel zelf.” 6. Denk je dat je je haar ooit zult afknippen?
TYCHO: “Zoals het nu is, vind ik het mooi. Het is mijn identiteit en het maakt me uniek. Dus ik denk niet dat ik het snel zal doen. Maar je weet nooit.”
RILEY: “Het zou kunnen dat er een stukje van af gaat, maar ik heb één droom: ik wil later bekend staan als de archeoloog met dreads.”
KABIR: “Ik ben nog nooit naar de kapper geweest en ik zou ook nooit gaan. Alle gelovige sikhs hebben lang haar. Alleen mijn vader niet. Die werd als puber zo gepest op school dat hij zijn haar heeft afgeknipt. Ik zou dat echt nooit doen. Het is heel belangrijk voor me. Net zo belangrijk als mijn geloof.”

Plaats als eerste een reactie