Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

"Bomen zijn om van te genieten"

In de plassen springen als het geregend heeft en lekker onder de modder komen te zitten. Dat vindt Agnes (10) het leukst om te doen in het bos.
Agnes klimt graag in bomen in het bos waar haar moeder boswachter is.
Karin Wesselink

Lievelingsbos?

"De Mookerheide dichtbij Nijmegen. Daar staan veel verschillende bomen, er is heide en er zijn heuvels. En er staat ook een heel mooi jachtslot."

Leukste om te doen in een bos?

"Ravotten: in bomen klimmen, over stammen springen en als het geregend heeft in de plassen springen en lekker onder de modder komen te zitten."

En in welk seizoen?

"Als ik moet kiezen, de herfst omdat de bladeren zo mooi kleuren en op de grond vallen. Je kunt er lekker mee gooien. En het geluid van daar doorheen lopen, is zo mooi!"

Waar zijn bomen goed voor?

"Dat is heel simpel. Om van te genieten!"

Wat is je favoriete boom?

"De treurwilg. Je kunt er leuk in slingeren en ik vind die laaghangende takken heel mooi."

Agnes interviewt haar moeder die boswachter is voor Natuurmonumenten.

Staan er bomen in je tuin?

"Appelbomen, coniferen en berken. Als die in bloei staan, kan m’n vriendin echt niet op bezoek komen. Ze krijgt er enorme hooikoorts van. Onder een van die coniferen heeft mijn vader een hut gebouwd."

Welke zou je willen planten?

"Een kersenboom! Die bloesem ruikt zo lekker en ze zijn ook heel goed voor insecten en vogels eten die insecten weer. We hebben best veel vogels in de tuin: pimpelmezen, merels, duiven, mussen. En soms zie ik een roodborstje en een grote bonte specht."

Welke boom staat nog op je tosee lijstje?

"De kokosnotenboom!"

Bomen kappen of altijd laten staan?

"Soms worden bomen om onzinnige redenen weggehaald, zoals laatst oude bomen langs een  etspad. Ik geloof dat het was omdat het water er niet goed zou weglopen en dat was slecht voor het asfalt. Maar ik snap dat niet. Want bomen zuigen toch juist regenwater op?"

Wat zou je zelf van hout willen maken? 

"Een pijl en boog! Die zijn er ook van plastic, maar een van hout is veel echter. Ik heb trouwens niet veel van hout. Ik speel vooral veel met Lego."

Plaats als eerste een reactie