Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Strandjutter uit Chili met spannende verhalen

Milén Antipani (12) is echt een buitenkind. Hoewel ze in een stadje in Chili woont, weet ze alles van de natuur. Geen wonder: Milén logeert bijna elke weekend bij haar oom. Zijn huis staat vlak naast zee.
Hond Charly heeft een goede neus. Hij wijst Milén de grootste mosselen!

Mooie naam heb je!

"Ja, het is een indianennaam. Antipani betekent: zonneleeuw. De meeste bewoners van Chiloé zijn Williche, de eerste bewoners van dit eiland. Williche betekent: volk van het Zuiden. Wij zijn zee-indianen die op het platteland leven. De zee geeft ons vis en mosselen. Op het land verbouwen we aardappels. We houden ook schapen."

Houd je van de zee?

"Ja, heel veel. Elke dag zoek ik bij eb mosselen op het strand. Mijn hond Charly rent dan vooruit. Als hij zijn snuit in het zand steekt, weet ik dat daar schelpdieren zitten. Lekker! Je wrikt de schelp open met een mes en dan kun je ze rauw eten."

Eet je elke dag mosselen?

"Ja. Maar de laatste tijd zijn er steeds minder. Beroepsvissers hebben lange steekijzers, waarmee ze babymosselen stukmaken. Zo groeien er geen nieuwe mosselen. Laatst deed de Vredesmeesteres (een priesteres van de Williche) een ceremonie. We moesten iets onder het zand begraven, zingen en bidden. Dat is om de zee gunstig te stemmen. De mosselen mogen niet uitsterven."

Je lijkt wel een strandjutter…

"Ha. Ja! Ik sleep van alles mee. In onze tuin liggen touwen, netten en afval van de zalmvlonders, die je verderop in de baai ziet. Ik heb ook tanden en botten van zeeleeuwen. In bleekwater worden ze witter en dan stinken ze niet meer zo. Ik heb zelfs een kromme tand van een camahueto. Dat is een eenhoorn die eerst op het land leeft en later in de zee. Als je gemalen camahuetotanden boven een zieke houdt, wordt hij beter. Serieus!"

Zeeleeuwentanden uit Milén's collectie.
Zeeleeuwentanden uit Milén's collectie.
"Een tijd geleden spoelde elke dag dode zeeleeuwen aan."

Hoe kom je aan tanden van een zeeleeuw?

"Een tijd geleden spoelde elke dag dode zeeleeuwen aan. Doodgeschoten door zalmkwekers omdat de beesten gaten in hun netten maken. De zalmen ontsnappen dan naar open zee. Zeeleeuwen raken ook vaak met hun neus verstrikt in de netten. Omdat het zoogdieren zijn, halen ze boven water adem. Als ze onder water vastzitten stikken ze. Zalmkwekers willen niet dat kadavers de zalmen besmetten. Ze doen daarom een steen om de nek van de verdronken dieren zodat ze naar de bodem zakken."

Mmm, geen leuk verhaal…

"Klopt. Hier in Chiloé houden we van enge verhalen. Iedereen kent het verhaal van het spookschip Calueche. 's Nachts komt het schip tevoorschijn uit de nevel. Mooie muziek lokt vissers naar de scheepsromp. Als ze dichtbij zijn, slokt de Calueche ze op. Dan verdwijnt het schip weer in de duisternis."

Milén bij de wensrots.
Milén bij de wensrots.

Weet je nog meer spannends?

"Zie je die rots in de vorm van een kerkklok? Hij bewoog geen millimeter tijdens de grote aardbeving van 1960. Daarom doen mensen een wens bij de steen. Er zijn hier vaak aardbevingen en tsunami's, grote vloedgolven. Als we een trilling voelen, moeten we snel de heuvel op rennen."

Plaats als eerste een reactie