Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Cycloon op de Filipijnen

De Filipijnen worden vaak getroffen door natuurrampen, zoals cyclonen. Het huis van Cherie werd tijdens een van de laatste stormen verwoest.
Cherie woont nu in een nieuw huis, hoger in de bergen.
Ellen de Lange

Cherie (13) herinnert zich die vorige storm nog goed. Ze woonde toen aan de kust, precies op de plek waar de orkaan aan land kwam. "Haiyan was de krachtigste cycloon ooit. Mijn vader was visser en zijn boot was helemaal stuk. Net als alle andere schepen." Het betonnen huis van de familie overleefde de storm ook niet. "We woonden eerst een tijdje in een tent, samen met familie, maar ook met vreemde mensen."

Extra geld

Het was een moeilijke tijd. Alles waren ze kwijt en haar vader kon als visser geen geld meer verdienen. "Ik leer voor naaister, maar ik ben een paar maanden gestopt met school om te helpen opruimen en het nieuwe huis te bouwen. Nu ga ik wel weer naar school. Mijn broertjes niet. Die werken, zodat ze wat extra geld verdienen," vertelt Cherie. 

In de bergen

Cherie woont nu met haar twee broers en drie zusjes in een nieuw huis, van hout. "Het staat op een hoger gelegen plek, verder de bergen in. Ons leven is weer op orde en we zijn gelukkig. Alleen ben ik best vaak bang dat zoiets nog een keer gaat gebeuren. Het was heel eng.”

Cherie en haar vriendinnen wonen op de Filipijnen, een land dat vaak wordt getroffen door natuurrampen.
Cherie en haar vriendinnen wonen op de Filipijnen, een land dat vaak wordt getroffen door natuurrampen. Ellen de Lange

De Filipijnen behoren tot de landen die wereldwijd het meest getroffen worden door natuurrampen zoals aardbevingen, overstromingen en wervelstormen. Elk jaar razen er zo'n twintig cyclonen over de Filipijnen. Dat komt doordat de Filipijnen op een actieve aanvoerroute van de stormen liggen, die vanuit de eilanden in de Grote Oceaan naar Azië trekken. 

Klimaatverandering

Er zijn klimaatdeskundigen die voorspellen dat orkanen door klimaatveranderingen steeds krachtiger worden. Een orkaan is een heel harde storm met windkracht 12. Andere woorden voor orkaan zijn cycloon of tornado. Deze stormen ontstaan alleen in streken waar het zeewater minstens 27 graden is, dus in tropische gebieden. Omdat door het broeikaseffect zeewater steeds warmer wordt, worden orkanen - volgens die klimaatdeskundigen - ook steeds sterker. De mensen op de Filipijnen kunnen maar één ding doen: hopen dat er niet teveel slachtoffers vallen, na elke orkaan hun huizen opnieuw opbouwen en hopen dat het lang duurt voor er weer één komt. 

Plaats als eerste een reactie