Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Dolfijnen tellen in Bangladesh

Door de enorme overstromingen in Bangladesh wordt de grond én het water in de rivieren steeds zouter. Dat is slecht voor de landbouw, maar ook voor de rivierdolfijn. De broers Obaydul (12) en Imran (9) varen drie dagen mee met natuurbeschermers die onderzoek doen naar dit dier.
Deze zeldzame dolfijn leeft in de rivieren van Bangladesh.

Er leeft een zeldzame soort zoetwaterdolfijn in Bangladesh, maar het dier heeft last van de gevolgen van de enorme overstromingen in het land. De zee en het zoute water rukt steeds verder op. Als de rivieren waarin ze leven te zout worden, sterven ze. Vandaar dat natuurbeschermers goed in de gaten houden hoe het met ze gaat. “Het is zo’n mooi gezicht als ze boven komen om te ademen, “vertelt Obaydul (12) enthousiast. “Hun ronde rug vormt dan een boogje in de rivier.” Met zijn broertje Imran (9) tuurt hij over het water naar ronde ruggen en spitse snuiten. Op één plek lijkt het te wemelen van de dolfijnen. “38... 39... 40! Ik heb er veertig geteld,” zegt Obaydul trots. “Het zijn er waarschijnlijk zeven,” legt een wetenschapper uit. “Ze komen wat vaker dan gewoonlijk lucht happen.” Zou dat te maken kunnen hebben met het zouter wordende water? 

Met verrekijkers proberen Obaydul en Imran dolfijnen in de rivier te vinden.
Obaydul en Imran proberen een teken van dolfijnen in de rivier te vinden. Saikat Mojumder
"Waarneming!"roepen de jongens als ze in de verte de ronde rug van een dolfijn zien.
Zien ze in de verte de ronde rug van een dolfijn? Saikat Mojumder

Vissersnetten

Soms leggen de natuurbeschermers de boot bij een dorpje aan om met vissers te praten. Ze vragen hen om dolfijnen die in hun netten verstrikt raken, altijd snel te bevrijden. Dolfijnen hebben namelijk lucht nodig, anders stikken ze. In één dorp zijn de vissers heel behulpzaam. In een ander dorp zijn de vissers boos. “Waarom maken jullie je druk om dieren? Mensen zijn veel belangrijker!” zeggen ze. Die ochtend heeft een meterslange zeekrokodil een garnalenvisser meegesleurd. Daarom is iedereen zo overstuur. Obaydul luistert met grote ogen als een man snikkend vertelt hoe hij zijn vriend onder water zag verdwijnen. Imran snapt ineens waarom de kapitein hem eerder die dag verbood bij de boot te zwemmen.

Mangrovebos

Aan het eind van de boottocht is nog tijd voor een wandeling door het mangrovebos. Mangrove groeit aan de kust, half in het water en half op het land. Bioloog Saikat wijst op de puntige bladeren van de palmen. Door het licht en de schaduwen, lijken ze op de strepen van een tijger. “Zo kunnen tijgers zich goed camoufleren,” legt hij uit. “Pas op! Daar heb je er één!” roept hij ineens. Imran spuugt twee keer op zijn borst. Dat doen ze in Bangladesh om gevaar af te wenden. Saikat grinnikt. “Grapje!” Tussen de bomen zijn alleen apen te zien.

"Ik zie een tij... Oh nee, het is een aap."
"Ik zie een tij... Oh nee, het is een aap." Saikat Mojumder

Schuilen voor het water

Als de broers na drie dagen thuiskomen, zijn hun moeder en oma dolgelukkig. Niet eerder waren de jongens zo lang van huis. Voor hun oma is thuis de veiligste plek. Toen de wijk waar ze wonen in 2007 onder water liep, schuilde de familie in een hoog stenen gebouw. Hun oma weigerde mee te gaan. “Een huis waar de Koran is, wordt beschermd door God,” zei ze. “Mijn oom kreeg haar niet mee,” vertelt Obaydul. Hij kijkt liefdevol naar zijn oma, die de overstroming gelukkig overleefde. “Ze kan best koppig zijn.”

De moeder van de jongens is zó blij dat haar zonen weer veilig thuis zijn dat ze hun lievelingstoetje heeft gemaakt: geprakte mango met rijst en melk.
De moeder van de jongens is zó blij dat haar zonen weer veilig thuis zijn dat ze hun lievelingstoetje heeft gemaakt: geprakte mango met rijst en melk. Saikat Mojumder

In het kort:

• In de regentijd overstromen grote stukken land langs de rivieren
• Cyclonen ontstaan op zee. Hoog zeewater veroorzaakt overstromingen
• Zeewater maakt rivieren en landbouwgrond te zout. Rivierdolfijnen verdwijnen

Plaats als eerste een reactie