Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Dorstige dieren

Net als mensen hebben dieren water nodig. Om te drinken, om zich te wassen en om in te spelen. De hoeveelheid water die dieren nodig hebben, verschilt enorm. Koeien kunnen wel honderd liter water per dag drinken, maar reptielen likken liever een paar dauwdruppels op.
Joshan geeft de koe water, maar heeft ze eigenlijk wel dorst? "Hmm, ik denk dat ze liever uit de rivier drinkt."

Kathmandu, Nepal

Bij Pashupatinath, een plek met belangrijke hindoetempels aan de rand van de stad, lopen veel koeien. Niemand stoort zich aan hen of hun koeienvlaaien. Integendeel: gelovigen hangen de koeien zelfs bloemenslingers om. Voor hindoes is de koe namelijk heilig. Joshan (13) is vaak op het tempelterrein. "In de verhalen over onze goden reed god Shiva op een stier," vertelt hij. "Shiva is heel belangrijk, daarom eren we koeien." Hij aait de hals van een koe die genietend haar kop optilt." Dat vindt ze fijn."

Spike is niet in waterdruppels geïnteresseerd. "Deze woestijndieren houden niet zo van water", legt Liam uit.
Spike is niet in waterdruppels geïnteresseerd. "Deze woestijndieren houden niet zo van water", legt Liam uit.

Breda, Nederland

"Ik wilde heel graag een huisdier, maar mijn moeder is allergisch voor alles met haren en veren," vertelt Liam (12). "Een kat of een vogel zat er dus niet in. Via een kennis hoorde ik over hagedissen. Nu heb ik Spike, een baardagaam."

Liam geeft Spike elke dag schoon water, maar hij heeft hem nog nooit zien drinken. "Ik heb Spike één keer in een bakje water gezet, maar hij probeerde er meteen uit te klimmen. Hij eet sprinkhanen, wormen, larven en groenten. Zo krijgt hij toch vocht binnen. Spike houdt van aandacht. Ik aai hem elke dag. Eén keer beet hij me per ongeluk, toen ik hem een aardbei voerde."

Geluk in Nepal ligt op de bodem van de rivier

Plaats als eerste een reactie