Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Fairtrade sojabrokken voor de giraffen

Het is etenstijd in DierenPark Amersfoort. In de verte krijst een aap, maar Lars (11) komt voor de giraffen. In deze dierentuin voeren ze de langnekken alleen 'eerlijke' soja.
In deze dierentuin krijgen de giraffen fairtrade sojabrokken.
Marlijn Olislagers

De vader van Lars is bioloog in de dierentuin. Hij opent de deur van een houten gebouw. Lars en zijn vriend Daniël (10) zetten een paar stappen naar binnen. Wat een stank! De jongens houden hun adem in. Ze ruiken giraffendrollen vermengd met hooi. Tegen de muur staat een enorme bak met brokken.“ Dit zijn samengeperste granen, vitaminen en mineralen. Er zit ook soja in.

Sojabrokken

Elke giraffe krijgt vijf kilo brokken per dag. Geef ze maar wat. Dan kunnen jullie zien of ze echt zo dol zijn op soja,” zegt Lars vader. Dan ziet Daniël ineens het raam in de stal. Hij krijgt een idee: “Mag het raam open? Lars, houd jij eens wat voer in je hand, dan komen ze vanzelf!” En ja hoor, een nieuwsgierige giraffe steekt zijn kop naar buiten. Met zijn lange tong likt hij de brokken van Lars hand. “Wat ruw en slijmerig!” roept Lars. Behalve brokken, staat er ook hooi op het menu. Hoog in de stal hangen bakken vol gedroogd gras. De giraffen trekken er gretig hele grote plukken hooi uit.

Fairtrade voer

In het giraffenvoer zit ‘eerlijke’ soja. Die komt uit Argentinië en andere landen in Zuid-Amerika. Eerlijk betekent dat de sojaboeren minder gevaarlijk gif gebruiken. De arbeiders werken veilig. Niemand wordt van zijn land gestuurd om plaats te maken voor soja. DierenPark Amersfoort en vijftien andere dierentuinen in Nederland hebben met elkaar afgesproken dat ze hun dieren alleen nog ‘eerlijke’ soja geven.

Lars en Daniël meten de sojabrokken af die de giraffen te eten krijgen.
Lars en Daniël meten de sojabrokken af die de giraffen te eten krijgen. Marlijn Olislagers

Harige lippen

Lars en Daniël klimmen op een balkon. Nu staan ze op ooghoogte met de langnekken. De jongens pakken ook plukjes hooi en houden die voor de harige lippen van Maamuni en Kibo. De giraffen happen het hooi van hun handen. Het is een raar gevoel, maar bang zijn de jongens niet.

Lange benen

Lars wil later dierenverzorger worden. Hij weet al veel van zijn vader. “Dat giraffen op hun knieën slapen bijvoorbeeld. Ze gaan niet liggen omdat ze door hun lange benen niet meer kunnen opstaan.” Ze slapen maar een paar uur per nacht. Soms rusten giraffen overdag een beetje. Dan laten ze het voedsel in hun maag verteren. “Giraffen kunnen soja beter verteren dan hooi,” vertelt de vader van Lars. “Door het vocht in de maag vallen brokjes sneller uit elkaar dan hooi.”

Olifant Warwar houdt ook van soja.
Olifant Warwar houdt ook van soja. Marlijn Olislagers

Olifanten

De jongens vragen welke dieren nog meer sojabrokken krijgen. “Olifanten eten ze ook,” zegt de vader van Lars. We kunnen wel even gaan kijken. Als je geluk hebt zijn ze nog aan het eten.” Maar ze zijn te laat. Warwar, de oma van de kudde, staat alweer buiten. De voerbakken binnen zijn leeg. Jammer! “De volgende keer gaan we olifanten voeren."

Door: Liesbeth Schouten

Plaats als eerste een reactie