Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Gek op groente

Welke groente eten Dinda uit Indonesië, Omar uit Palestina, Amadou uit Mali, Wilton uit Suriname en Luke uit de Verenigde Staten het liefst?
Amadou uit Mali.
Jan-Joseph Stok

Mali

Amadou (12) uit Mali heeft deze zeven kilo zware squash zelf verbouwd. De groente lijkt op een pompoen.  “De binnenkant is oranjerood en de smaak is heerlijk zoet. Squash is goed voor je darmen en je huid gaat ervan glanzen.”

Tip: Lekker met rijst of in de soep.

Wilton uit Suriname houdt van kousenband.
Wilton uit Suriname eet het liefst elke dag kousenband. Rob Keeris
Omar houdt van za'atar.
Omar houdt van za'atar. Edmée van Rijn

Suriname

Wilton (11) woont in Suriname. Hij verbouwt bijna alle groente die hij eet zelf. “Maar jammer genoeg geen kousenband, terwijl dat mijn lievelingsgroente is. Het heeft veel water en aandacht nodig. Het is een half uur lopen naar ons kostgrondje in het oerwoud. Ik ga niet elke dag.”

Tip: Verbouw niet alleen wat je lekker vindt.

Palestina

Omar (12) uit Palestina is gek op za’atar. Het is een kruid dat in het Midden-Oosten in het wild groeit. Het lijkt op oregano. De gedroogde blaadjes kun je tot poeder malen.  “Het lekkerst vind ik za’atar in manaiesh. Dat is een gevuld broodje met olijfolie uit de oven. We zijn er dol op!”

Tip: Strooi wat za'atar door de salade.

Verenigde Staten

Luke (12) uit Amerika eet elke dag aardappels. Voor Amerikanen staat deze knol met stip op nummer één als populairste groente. Luke’s favoriete aardappelgerecht? “French fries!” Patat dus.

Tip: Gekookte aardappels zitten vol vitamine C.

Luke is gek op aardappels.
Luke is gek op aardappels. Reinier van Oorsoouw
Dinda laat zelf verbouwde rode pepers zien.
Dinda laat zelf verbouwde rode pepers zien. Sophie Tooten

Bali

Dinda (13) woont op het Indonesische eiland Bali. “Wij eten drie keer per dag rijst. Het zit vol koolhydraten, daarvan word je sterk. We eten er altijd chilipepers bij. Zonder rode pepers smaakt rijst echt naar niks!”

Tip: Niet in je ogen wrijven als je een pepertje snijdt!

Plaats als eerste een reactie