Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Met blote handen in een warme koeienvlaai

Namrata uit Nepal vindt het helemaal niet vies om een verse buffelhoop met haar blote handen in een emmer te doen.

Haar klasgenoten kijken besmuikt toe, maar Namrata uit Nepal is stoer. Ze vindt het helemaal niet vies om een verse buffelhoop met haar blote handen in een emmer te doen. "Weet je wat ik écht smerig vind? Vlees eten! Ik ben vegetariër." 

Namrata zit op de Vajra Academy, de eerste groene basisschool van Nepal. Op het dak van de school staan zonneschotels. Die zorgen voor warm water. Beneden, naast de speelplaats, liggen twee buffels lui in de zon. Buffels zijn goed voor melk, maar ook voor het bruine goedje dat ze onder hun staart naar buiten persen. In poep zit namelijk biogas. En op biogas kun je koken.

Bekijk hierboven hoe leerlingen gas halen uit buffelpoep! Vind jij dat vies?

Gas winnen

De leerlingen van de vijfde klas willen wel laten zien hoe je gas wint uit poep. Namrata: “Thuis heb ik geleerd om compost te maken van buffelpoep, stro en water. Ik ben gewend dat met blote handen te doen. Straks was ik mijn handen wel! Mijn eigen poep, nee, die raak ik natuurlijk niet aan! Die gaat van de wc door een
rioolbuis naar een gierput.

infographic-Nepal

Buffelpoep mixen

Phrabin, Aadres en Pratieh dragen de emmer vol buffelstront naar een put naast de schooltuin. In de put liggen nog wat etensresten. Namrata gooit de emmer leeg, terwijl één van de jongens de waterslang erbij houdt. Bij iedere emmer poep moet evenveel water. Rupak draait aan de hendel en mengt de drek tot een glad, bruin papje. Dan stroopt Namrata haar mouwen op om de stop uit de bodem van de put te trekken. Het mengsel stroomt door een buis naar een ondergrondse gierput.

Milieu

Phrabin weet waarom koken op biogas goed is: “Hoe meer mensen biogas in plaats van houtblokken gebruiken, hoe minder bomen eraan gaan. Het is dus beter voor het milieu.''

Weg is de stank!

De gierput onder de grond is een gashouder. Er zit een koepeldak met een gaspijp op. De poep in deze ruimte begint te “gisten”. Het gas dat vrijkomt stijgt op. Via een leiding stroomt het gas regelrecht naar het fornuis in de keuken. Namrata: “Het gas ruikt dan echt niet meer naar poep hoor. Je ziet gewoon een blauwe vlam.”

Namrata is niet bang voor vieze handen

In het kort

- Gas uit poep wordt gebruikt om te koken.
- Eén wc en de mest van 2 koeien leveren voldoende gas voor één gezin.
- Biogas vermindert het gebruik van brandhout.

De Vajra Academy is de eerste eco-school in Nepal. De school heeft op het dak zonneschotels staan. Midden op de dag zie je stoom uit de grote liggende buis komen. Het water in de buis is dan bloedheet. Daarom is het voor kinderen streng verboden het dak op te gaan. Nu mag het voor de foto. Met de zonnekeuken kan bij zonnig weer voor zo’n 150 mensen worden gekookt. Zo leren kinderen dat je beter op zonnewarmte kunt koken dan op houtvuur. Zonneschotels op het dak van de school.

Zonnestoomkeuken

Op de 'groene' Vajra Academy staat naast de eetzaal een zonneschotel. In het midden is een pan met linzen gezet. Binnen een uur zijn de linzen gaar. De temperatuur kan wel 200 graden Celsius worden! De school is deels een internaat; veel leerlingen slapen en eten er. Ze houden van scherp gekruide rijst met linzen, uien, plus een bergje spinazie. De kruiden en een deel van de groenten komen uit de schooltuin. Elke elfde dag na wassende of volle maan krijgen de leerlingen geen kip of vlees. Dat hoort bij hun geloof: het hindoeïsme. Koken op zonnestralen.

Koken-op-een-zonneschotel

De Vajra Academy heeft 207 leerlingen. Hiervan worden 115 leerlingen via Stichting Vajra gesponsord door Nederlandse donateurs. Zestig sponsorkinderen zijn intern en verblijven het hele jaar, behalve in de vakantie, in het internaat van de school. Geen wonder dat deze kinderen willen weten waar Nederland ligt en welke vlag bij Nederland hoort. Leerlingen van de Vajra Academy zoeken in een aardrijkskundeboek naar de vlag van Nederland.

werken-in-groepjes

Hoe draag je de buffelstront naar de biogasput zonder op je schooluniform te morsen? Gewoon, zo!

7_2-e1406207369946

Roeren in de drek van buffelstront en water.

7_3-e1406207523231

In klas 5 van de Vajra Academy zitten jonge en oudere leerlingen. Ze kijken daar niet naar leeftijd, maar naar wat je al weet en kunt. Sommige kinderen zijn eerst naar een overheidsschool geweest. Daar werd niet zo goed les gegeven. Toen ze op de Vara Academy kwamen zijn ze getest en in een klas geplaatst. Klas 5 van de Vajra Academy.

Klas-5

Op de natte tegelvloer in de wc kan je goed glijden.

7_1-e1406207153940

In het overblijflokaal smullen Srijana en Rujila na het dansen van de warme lunch, bereid op biogas.

6_1-e1406206943437

Srijana, Sabitri, Rujila, Kopila en Yujina vormen de dansgroep van de Vajra Academy. Bij feesten en als er buitenlandse gasten komen, laten ze dansjes zien uit verschillende regio’s van Nepal. Net hebben ze gedanst op een liedje dat gaat over groot worden en voor het eerst verliefd zijn. Srijana, Sabitri, Rujila, Kopila en Yujina doen aan volksdansen.

Volksdans

Srijana en Sabitri hebben net een bruiloftsdans laten zien. Tussen hun wenkbrauwen hebben ze een rode stip: een bindi. Het woord betekent: druppel of stip. Veel hindoevrouwen dragen het. Het is een soort derde oog. Men gelooft dat de bindi getrouwde vrouwen beschermt. Srijana en Sabitri in oude klederdracht.

Bindi

De Tamang zijn één van de volken in de noordelijke bergstreek van Nepal. Ta betekent: paard. Mang: krijger of handelaar. De meeste Tamang zijn boeddhist. Oorspronkelijk komen ze uit Tibet. Ze zijn in aantal iets groter dan de Newar, een andere grote bevolkingsgroep in Nepal. Srijana in Tamang klederdracht.

Tamang-volk

In Nepal eten veel mensen met hun hand. Alleen met hun rechterhand, want de linkerhand is onrein. Met links was je je billen nadat je naar de wc bent geweest. De meisjes van de Vajra Academy eten met een lepel. Srijana, Sabitri, Rujila, Kopila en Yujina krijgen een vegetarische lunch op school.

Linkerhand

De leerlingen van de Vajra Academy verwisselen op 1 maart hun schooluniform voor oude kleren. Want dan is het Holi.Holi is een lentefeest. Hindoes vieren dan dat de aarde weer warmer wordt en planten gaan bloeien.Dat het Goede altijd wint van het Kwade. Mensen wensen elkaar Happy Holi (Gelukkig Holi) en gooien elkaar nat met water. Maar het allerleukste is elkaar volsmeren met rode, gele en paarse verfpoeder. Kinderen gooien elkaar nat tijdens het Holifeest.

Holi

Plaats als eerste een reactie