Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Soep van duivenpoep

Elke vrijdag gaan de eigenaren van leerlooierijen in Marokko naar de markt voor kakelverse duivenpoep. Anas (14) uit Fez legt uit waarom die mest zo belangrijk is. “Het maakt het leer zacht."
Anas werkt in de oudste leerlooierij van Marokko.
Willemijn de Koning

Bakken

Vanaf het dakterras van de winkel vol tassen, schoenen en kleden van leer wijst Anas naar beneden. Daar staan wel honderd stenen baden. De helft van deze bakken is gevuld met de prachtigste kleurstoffen. In de andere helft zit een riekende witte smurrie: duivenpoep gemengd met kalksteen en water. Hier liggen de dierenhuiden in te weken.

Stank

De geur van deze drab is zo indringend, dat toeristen die de leerlooierij bezoeken een takje munt krijgen om voor hun neus te houden. Anas lacht: “Ik heb het niet nodig want ik ruik het niet meer.” Twee jaar geleden stopte hij met school en begon als verkoper in de leerwinkel. “Ik ben blij dat ik het werk van de leerlooiers niet hoeft te doen. Het is zwaar en ze krijgen slecht betaald. Ik verdien beter: vijfenzestig euro per maand. Dat geef ik allemaal aan mijn familie.” Hij vindt het werk niet vies, ook al leggen de leerlooiers met hun blote handen de dierenhuiden in de soep van duivenpoep. “Ze kunnen zich hier wassen als ze klaar zijn."

 

Anas verkoopt allerlei spullen van leer.
Anas verkoopt allerlei spullen van leer. Saskia Konniger
In deze bakken weken dierenhuiden in duivenpoep.
In deze bakken weken dierenhuiden in duivenpoep. Willemijn de Koning

Twee weken

Als de dierenhuiden tien tot veertien dagen in een bad met duivenpoep hebben geweekt, is het leer zacht genoeg om te bewerken. Volgens de eigenaar van de leerlooierij gebruikt iedereen in Marokko hier al eeuwenlang duivenpoep voor. Het gebruik komt van de Marokkaanse joden en de Marokkanen die het nu doen, willen dit eeuwenoude gebruik in stand houden. Duivenpoep is heel geschikt, omdat er veel ammoniak in zit. Ammoniak is een sterk ruikend gas dat in alle mest zit. Hoe meer van dit stofje, hoe zachter het leer wordt.

Kooi

Dan wijst Anas naar een balkon in de verte. “Zie je die kooi vol duiven? Veel mensen in Fez houden duiven omdat ze met hun poep geld kunnen verdienen. Je krijgt twintig euro voor een zak van een kilo. Jammer genoeg hebben wij thuis geen balkon en kunnen we geen duiven houden.”

Plaats als eerste een reactie