Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Een eigen moestuin in de stad in Bolivia

Op school krijgt Gabriel (10) uit Bolivia les over zaaien en oogsten in hun eigen moestuin. Middenin de grote stad Cochabamba.
Gabriel woont in een grote stad in Bolivia. Ze krijgt op school les in tuinieren.
Opmeer Reports

Gabriel (10) woont in Cochabamba. Dat is een grote stad in Bolivia. Op school werkt Gabriel het liefst in de tuin. Ze krijgt lessen over het aanleggen en onderhoud van moestuinen en samen met de leraren hebben de leerlingen tijdens het schooljaar allerlei groenten gezaaid, geoogst en natuurlijk opgegeten.

Zaaien

Gabriel: “In november, aan het einde van het schooljaar, hebben we vier soorten zaadjes mee naar huis gekregen: sla, snijbiet, radijs en courgette. Die mochten we in de zomervakantie thuis inzaaien. Mijn moeder heeft me geholpen. Ik vond het heel leuk om samen met haar in de tuin te werken. De snijbiet en radijs uit mijn tuin gebruikt mijn moeder in salades en soep. 
Ik heb ook peterselie gezaaid. Mijn moeder zegt dat we dankzij mijn moestuin niet meer zoveel geld hoeven uit te geven aan groente op de markt.”

 

De groenten uit eigen tuin worden op school opgegeten.
De groenten uit eigen tuin worden op school opgegeten. Opmeer Reports
 Salade met ingrediënten uit eigen tuin.
Salade met ingrediënten uit eigen tuin. Opmeer Reports

Tuinieren is leuk, maar er gaan ook wel eens dingen mis. Gelukkig hebben de kinderen op de San Marcelinoschool handige tips gekregen.

Knoflook

Maribel Mendoza (10) heeft sla, tomaten en paprika’s in haar eigen moestuin. “Mijn moeder had een keer per ongeluk 7up waar de prik al uit was over mijn planten gegooid. Toen kwamen er allemaal mieren op mijn moestuin af! Nu heb ik er knoflook omheen geplant.”  Slim, want veel dieren vinden knoflook vies ruiken en blijven er maar al te graag bij uit de buurt.

Vogelverschrikker

Dana Chavez (10) had een heel slimme oplossing op school geleerd om vogels weg te jagen. "Mijn moeder had bloemen waar de vogels de hele tijd aan zaten. Ik heb haar verteld dat ze cd'tjes aan een draad moest ophangen om ze weg te jaren. En dat werkte."

Gabriel en haar klasgenoten: "Om je vingers bij op te eten en alles vers!"
Gabriel en haar klasgenoten: "Om je vingers bij op te eten en alles vers!" Opmeer Reports

Door: Kim Nelissen

Plaats als eerste een reactie