Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Moestuin voor vrede?

'Wij zijn beste vriendinnen".
Foto: Edmée van Rijn

Krijg je meer begrip voor elkaar als je samen komkommers plukt? Fitnat (12) en Nicole (12) uit Israël vinden het een rare vraag. De vriendinnen hebben gewoon lol in de kas.

Wat kweken jullie?

Fitnat: “Vorig jaar veel bloemen, maar nu vooral komkommers, tomaten, radijs en kruiden. In de zomer verbouwen we ook fruit: bessen en passievruchten. De enige fruitsoort die we nu hebben is watermeloen, die groeit het hele jaar door. Als iets rijp is, eten we het meteen op of we nemen het mee naar huis.”

Dit is wel een bijzondere kas. Toch?

Nicole: “We hebben hem twee jaar geleden zelf gebouwd. Alle kinderen en leraren verzamelden een jaar lang lege plastic flessen. De biologielerares hielp ons met bouwen. Dit jaar gaan we een irrigatiesysteem maken, ook van lege flessen. Door een fles met een klein gaatje erin met water te vullen, krijgen de planten steeds
een beetje water. Dat is handig in de zomervakantie, als er niemand op school is. Anders drogen de planten uit.”

Is hier genoeg water?

Fitnat: “In het zuiden van Israël begint de woestijn. Daar valt heel weinig regen in de zomer. Gelukkig is er een oplossing: we gebruiken nu zeewater waar het zout uitgehaald is. Daarom is er nu genoeg water voor de landbouw. 
We leren op school om geen water te verspillen. Je moet bijvoorbeeld de kraan dichtdraaien als je je tanden poetst, anders is het zonde.”
Nicole: “En niet te lang douchen, ook al vind ik dat wel lastig. 
Als je de planten water geeft, moet je ook zuinig zijn. Van te veel water kunnen planten ook doodgaan.”

In de zomer is het in de kas snikheet.
In de zomer is het in de kas snikheet. Foto: Edmée van Rijn

Werkt iedereen in de kas?

Nicole: “Er is een speciaal clubje van zeven kinderen. Twee keer per week werken ze in de pauze in de kas. Vorig jaar waren Fitnat en ik ook lid. De biologielerares geeft de planten iedere ochtend water.”

Hebben jullie thuis een tuin?

Fitnat: “Nee, we wonen in een flat, net als bijna iedereen in de stad. Mijn moeder en broer kweken wel muntplanten op het balkon. Die gebruiken we om Arabische muntthee te maken.”

Eten jullie thuis veel groente?

Fitnat: “Wij eten vaak tomaten, komkommer en wortels. Die koopt mijn vader allemaal op de markt. En we eten bijna iedere dag wel aardappelen.”
Nicole: “Bij ons komt bijna altijd salade en groene groente op tafel. Uit de supermarkt.”

Op jullie school leren joodse, islamitische en christelijke leerlingen om in vrede samen te leven. Leer je dat ook van tuinieren?

Nicole: “In de gewone lessen leren we al heel veel over elkaars geloof, cultuur en taal. Ik spreek thuis Hebreeuws en daarom krijg ik op school extra les in Arabisch. Als je elkaars taal kent, kun je elkaar beter begrijpen.”
Fitnat: “Ik spreek thuis Arabisch, daarom leer ik op school extra Hebreeuws. We gaan hier allemaal als vrienden met elkaar om, wat je achtergrond ook is. Daarvoor hebben we echt geen moestuin nodig!”

Fitnats favorieten

Hobby: zwemmen in zee.
Favoriete reisbestemming: Rio de Janeiro.
Lievelingseten: pizza.

Nicole’s favorieten

Hobby: dansen, ballet en hiphop.
Lievelingseten: pizza.
Favoriete reisbestemming: New York.

Plaats als eerste een reactie