Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Nigeriaanse boeren winnen van Shell

Visvijvers vol olie en akkers onder de drek. Door olielekkages in de Nigerdelta lijden Nigeriaanse boeren veel schade. Daar moet oliebedrijf Shell voor betalen, oordeelt een Nederlandse rechter nu. Hoe zit dat? 

Visvijvers in de Nigerdelta in Nigeria zijn sterk vervuild door olie.
Milieudefensie/Hilde Brontsema

Wat is er aan de hand?

In de Nigerdelta zit veel olie in de grond. Bedrijven als Shell pompen dat omhoog om te verkopen. Via lange pijpleidingen wordt de olie vervoerd. Maar die buizen gaan weleens stuk. De schade is groot. Landbouwgrond wordt onbruikbaar, dieren sterven en mensen worden ziek of overlijden. Vier boeren hadden daarom met de Nederlandse organisatie Milieudefensie een rechtszaak aangespannen tegen Shell.

Wat oordeelde de rechter?

Het hoofdkantoor van Shell is in Nederland. Daarom werd de rechtszaak hier gevoerd. Volgens Shell zijn de leidingen expres stuk gemaakt door olie-dieven. Maar de rechter oordeelde dat daar niet genoeg bewijs voor is. Daarom moet Shell Nigeria een schadevergoeding betalen en zorgen dat lekkages voortaan sneller worden opgemerkt en opgelost.

Wat betekent dit?

Milieudefensie is blij met de uitspraak. ‘Voor het eerst in de geschiedenis wordt een hoofdkantoor in Nederland veroordeeld voor iets wat in het buitenland is gebeurd’, vertelt Hilde Brontsema van Milieudefensie. ‘Nu kunnen we ook andere bedrijven aanspreken die mensenrechten of het milieu schaden in het buitenland. Dit geeft heel veel mensen hoop.’

Plaats als eerste een reactie