Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Bang voor het vuur

Vlakbij het dorp van Samuel (11) uit Nigeria verbrandt Shell gas dat vrijkomt bij de oliewinning. De vlammen branden dag en nacht. Samuel: "Het maakt de mensen in mijn dorp ziek."
Vlakbij het dorp van Samuel (11) uit Nigeria brandt een vuur.
Petterik Wiggers

"Twee dagen geleden beefde de aarde", zegt Samuel. "Ik hoorde een hoog geluid: oeoeoeoeoeoeoeoeoeh. Ik was bang en vroeg mijn vader of het een aardbeving was. Hij zei van niet. En dat het de gasvlam wel zou zijn die een grote uitbarsting had." 

Metershoog

Vlakbij Iwhrekan, het dorp van Samuel, verbrandt Shell gas dat vrijkomt bij de oliewinning. De vlammen branden al jaren, dag en nacht. Af en toe - soms twee keer per week, soms een keer per maand - is er een 'gasoverstroming'. Dan spuit het vuur plotseling meters hoger de lucht in dan normaal. "Dat gebeurde eergisteren", zegt Samuel. 

Hoesten

Samuel heeft last van de rook en de dampen die het vuur verspreidt. "Ik hoest veel en slaap ook slecht. De daken van onze huizen zijn zwart van het roet. En mijn vader, die bij de gasvlam werkt als bewaker, heeft rode uitslag op zijn huid als hij een lange dienst heeft gedraaid." 

Samuel groet Chief Dozen Ogbariemu (91), de oudste man van het dorp.
Samuel groet het dorpshoofd. Petterik Wiggers
Prince laat zien hoe je rubber sap uit een rubberboom haalt. Vroeger maakten ze autobanden van rubber. Tegenwoordig gebruiken ze daarvoor ook andere kunststof, gemaakt van ... aardolie.
Zo haal je het sap uit een rubberboom. Petterik Wiggers

Overval

Vroeger droogden dorpelingen cassave (een knol, net als aardappel) in de buurt van de vlam. Maar toen kwamen de rebellen in opstand tegen de regering. Ze vonden het oneerlijk dat de regering en de oliebedrijven veel geld verdienen met olie, terwijl de mensen in het gebied waar de olie vandaan komt arm blijven. Sinds gewapende rebellen de werknemers bij de gasvlam overvielen, wordt de plek streng bewaakt door het leger. Ook nu er vrede is.

Tegen het bloeden

Als het gaat schemeren, wijzen Samuel en zijn broertje Prince de weg. Eerst kom je langs tuintjes met cassave en rubberbomen. "De oogst levert weinig op, door de vervuiling en de hitte", zegt Samuel. Onderweg wijst hij op een geneeskrachtige plant. "Als je de blaadjes op een wond legt, stopt het bloeden." De dorpelingen noemen het Shell-blaadjes. De planten verschenen namelijk waar bomen gekapt waren die ruimte moesten maken voor de pijpleiding en de gasvlam. 

Dorpshoofd

Samuel bezoekt Chief Dozen (91), de oudste man van het dorp. Hij is het dorpshoofd en hij vertelt: "Waar nu het gas brandt, konden we vroeger jagen en vissen. Nu kan dat niet meer. En ik hoest al jaren. Het wordt tijd dat Shell de vlam dooft." 

Door: Marnix de Bruyne

Plaats als eerste een reactie