Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Overal sojabonen

Patricio (links) en Facundo weten hoe het zit. "De sojabonen zitten in deze peulen".
Victoruro Sepúlveda

Aan deze planten groeien peulen. In de peulen zitten bonen. Zonder dat je het weet, eet je deze bonen elke dag! Fijngemalen sojabonen zitten in koekjes en olie. En in ijs, mayonaise en nog veel meer! Patricio (9) en Facundo (9) uit Argentinië laten zien waar die bonen vandaan komen.

Vlees

De vader van Facundo (9) werkt bij een bedrijf dat sojabonen verbouwt. Soms mag Facundo met zijn vader mee naar het veld waar de soja groeit. Facundo weet er alles van. “De soja gaat op de boot naar andere landen. Ook naar Nederland. Van soja wordt eten gemaakt. Voor mensen en dieren.”

Zaaien

In Argentinië groeit bijna de meeste soja van de wereld. Er zijn veel sojavelden. Elk veld is groter dan vijftig voetbalvelden bij elkaar. Het zaaien van sojazaad gaat met een machine. Facundo legt het uit. “Je hoeft de aarde niet om te ploegen. Het zaad strooi je zo op het land.”
Als de planten groter zijn sproeien de bedrijven gif. Vanuit vliegtuigjes. Want tussen de planten groeit onkruid. Door het gif gaat het onkruid dood. Er zijn ook insecten die schadelijk zijn voor de planten. Zij gaan ook dood door het gif.

Soja zit in eten voor mensen en dieren
Patricio, Facundo en een paar klasgenootjes in een sojaveld.
Patricio, Facundo en een paar klasgenootjes in een sojaveld. Victoruro Sepúlveda
Pedro en zijn klasgenoten zorgen voor nieuwe planten in de buurt.
Pedro en zijn klasgenoten zorgen voor nieuwe planten in de buurt. Victoruro Sepúlveda

Wind

De vader van Facundo let goed op. De wind mag het gif niet naar huizen of scholen blazen. Maar niet iedereen is zo netjes. Sommige bedrijven sproeien ook als de wind verkeerd staat.
Pedro (11) woont in een stad waar gif naartoe waaide. Hij vertelt: “Het gif kwam in de bodem van onze buurt. En in het grondwater. Dat water drinken we uit de kraan. Daarom werden mensen ziek. De moeders uit onze buurt waren heel boos op de sojaboeren. Daarom gingen ze naar de rechter. Die gaf de moeders gelijk. Hij stuurde de schuldigen naar de gevangenis. Het is nu verboden om gif te sproeien waar mensen wonen.”

Het gif kwam in ons drinkwater

Groen

Pedro en zijn klasgenoten willen hun buurt weer groen maken. Daarom planten ze overal zaadjes. Daar groeien plantjes uit. Daarmee versieren ze stoepen en pleinen. Pedro vertelt: “Eerst maakten de mensen de plantjes stuk. Ze snapten het niet. Daarom hebben we brieven uitgedeeld. In die brieven stond dat de plantjes moeten blijven staan. Want dat is goed voor het milieu. En je krijgt dan gezonde lucht. Sojaboeren in de buurt durven nu geen gevaarlijk gif meer te gebruiken. Dat is beter voor onze gezondheid!”

Plaats als eerste een reactie