Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Spelen in de regen in Bangladesh

Uren achter elkaar kan het regenen in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Akash (9) maakt zich zorgen dat het land onder water verdwijnt.
Akash woont in de hoofdstad van Bangladesh waar het enorm kan stortregenen.
Saikat Mojumder

Akash, hoe kom je zo nat?

“Mijn zusje en ik hebben net op het dak van ons huis gespeeld, in de regen. Tikkertje, hartstikke leuk. Ook bij mijn neefjes gaan we altijd naar het dak. Zij wonen net als wij in een flat, zoals de meeste mensen in Dhaka.”

Wat merken jullie van de regentijd?

“Als het stortregent, lopen sommige straten helemaal onder. Laatst nog konden we onze eigen flat niet met droge voeten bereiken. Fietstaxi’s waren nergens te vinden. We gingen verder op blote voeten. Minke en ik liepen vlak achter mijn moeder, zodat we niet in een gat zouden stappen.”

Zijn hier ook ernstige overstromingen?

“Vooral buiten de hoofdstad. In Bangladesh zijn enorme rivieren, breder dan in Nederland. Soms overstromen ze en dan staan dorpen vol water. Maar dat heb ik alleen in de krant gezien en in mijn schoolboek. Droogtes zijn er ook, en wervelstormen.”

"Er moeten dijken komen in Bangladesh, om ons tegen het water te beschermen."
"Er moeten dijken komen in Bangladesh, om ons tegen het water te beschermen." Saikat Mojumder

Klinkt als een lastig klimaat…

“Nou, maar het is hier wel altijd heerlijk warm, je hoeft nooit een jas aan. Maar ik maak we wel eens zorgen. We hebben hier een grote, leuke familie. Stel dat Bangladesh helemaal wegspoelt, waar moet iedereen dan heen?”

Dat zal toch niet snel gebeuren?

“Wel als er meer luchtvervuiling komt. Al die rook legt een soort deken om de aarde, die daardoor warmer wordt. Dan smelt het ijs van de Noord- en de Zuidpool en dan stijgt het zeeniveau. Bangladesh verdwijnt dan voor een groot deel onder water.”

Wat moeten we doen? 

“Mensen moeten minder autorijden, zodat er minder uitlaatgassen komen. En Bangladesh kan langs de kust hoge dijken bouwen, zoals in Nederland.”

Waarom zijn die dijken er nog niet?

“Bangladesh is niet heel rijk. Maar mijn moeder werkt hier met andere mensen aan een Deltaplan voor de komende vijftig jaar. Dat moet de kust van Bangladesh beter beschermen."

Twee jaar geleden verlieten jullie Nederland. Waar woon je het liefst?

“Ik hou erg van Nederlandse winters, dus eigenlijk in Nederland. Maar later wil ik natuurfotograaf worden. Wilde dieren zoals tijgers en krokodillen heb je niet in Nederland, maar híer wel. Ik weet het eerlijk gezegd niet.”

Akash’s favorieten

Hobby: lezen
Muziek: Michael Jackson
Eten: kippenpootjes
Sport: cricket, atletiek en voetbal

Door: Marnix de Bruyne

Plaats als eerste een reactie