Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Vluchten voor smeltend gletsjer ijs

Waar eerst het bergdorp van Shazeeb (12) uit Pakistan stond, is nu een meer. “Er was zoveel ijs bovenop de berg gesmolten dat de rivier overstroomde en zo verdwenen onze huizen onder het water van de gletsjer.”
Shazeeb moest vluchten voor smeltend gletsjer ijs.
Wilma van der Maten

Hoe zag je dorp eruit?

"Mijn dorp was het mooiste van de hele wereld. Het lag heel afgelegen, in een vallei vol bloemen en vlinders in het noorden van Pakistan. Er komen bergbeklimmers uit de hele wereld naar het Himalayagebergte, omdat hier de K2 staat. Dat is, na de Mount Everest in Nepal, de hoogste berg van de wereld.”

Wat kun je je nog herinneren van de overstroming?

“Het was nacht en donker. Ik hoorde een heel raar geluid. Het leek alsof er een vliegtuig neerstortte. De aarde trilde en toen kwam het water. Mijn moeder schreeuwde en ik was heel bang. Soldaten kwamen ons halen en namen ons mee in boten. Ik zag lichamen drijven. Mijn moeder vertelde de volgende dag dat er zes mensen uit ons dorp waren verdronken. Bijna niemand in het dorp kan zwemmen, ik ook niet.”

Hoe kan zoiets eigenlijk gebeuren? 

“Dat vroegen wij ons ook al die tijd af. Maar de meester op school heeft laatst uitgelegd dat zoiets komt doordat het die winter heel veel had gesneeuwd en dat werd ijs. Dat ijs ging heel snel smelten en dat water kwam met een rotgang naar beneden. Het nam aarde en stenen mee waardoor de rivier overstroomde. Niemand kan zo’n gletsjer overstroming precies voorspellen.”

Shazeeb heeft nieuwe vrienden gemaakt.
Shazeeb heeft nieuwe vrienden gemaakt. Wilma van der Maten
Nu woont Shazeeb in een dorp gebouwd door de regering.
Nu woont Shazeeb in een dorp gebouwd door de regering. Wilma van der Maten

En toen?


“We werden hiernaartoe gebracht, twee uur rijden van ons dorp. De eerste weken woonden we in tenten. We hadden niets meer. Alle huizen waren onder het water verdwenen en onze koeien en geiten waren verdronken. Het dorp waar ik nu woon, is gebouwd door de regering. Het is er niet zo leuk als waar ik geboren ben. Hier voetballen we in de modder, daar hadden we gras. Maar ik heb geluk, want er zijn heel veel bergdorpen zoals die van ons en de bewoners daar lopen nu nog steeds gevaar. Mijn moeder zegt heel vaak dat ze nu beter kan slapen, omdat ze hier niet bang hoeft te zijn.”

Heeft zo’n gletsjer overstroming iets met klimaatverandering te maken?

“Ja, omdat we teveel auto’s gebruiken en fabrieken de lucht vervuilen, smelt het ijs op de bergen sneller. Alleen: in de bergen hebben helemaal niet veel mensen auto’s. Het zijn vooral de bussen vol toeristen die in lange files staan die voor luchtvervuiling zorgen. Bij ons in de bergen zijn ook geen fabrieken, maar wel in de andere provincies. Ik maak me wel zorgen over de bewoners van andere bergdorpen. Die zouden daar ook weg moeten. Maar de regering heeft geen geld om voor iedereen een ander huis te bouwen.”

SMELTENDE GLETSJERS

Inwoners van bergdorpen zoals dat van Shazeeb zijn afhankelijk van het water dat van de gletsjers in de bergen komt. Dat is hun drinkwater en ze wekken er stroom mee op. Na de Noord- en de Zuidpool ligt in het berggebied van Pakistan het meeste ijs. Door de opwarming van de aarde dreigt eenderde van de ruim zevenduizend bevroren sneeuwtoppen in het Pakistaanse Himalaya gebergte te smelten. Als dat gebeurt, verdwijnen er nog meer bergdorpen onder water.

Plaats als eerste een reactie