Voor veel mensen is soja een superboon. Omdat het boordevol eiwitten zit en omdat het makkelijk groeit. Wereldwijd groeit de vraag en er wordt flink verdiend met soja-teelt. Dat is goed voor de economie. Boeren zijn blij met soja omdat hun vee er sneller van groeit dan van aardappelschillen. En vegetariërs vinden het ook gewoon lekker. Voor hen is het een gezonde vleesvervanger.
Nadelen
Maar er zitten ook nadelen aan soja. Bossen moeten bijvoorbeeld plaats maken voor soja-akkers, vooral in Zuid-Amerika. Er wordt soja geteeld op een oppervlakte dat meer dan tien keer zo groot is als Nederland. Daardoor komen er veel meer broeikasgassen vrij omdat bomen meer CO2 opnemen dan soja-planten.
Gif
Een ander nadeel is dat sojazaden in een laboratorium vaak sterker worden gemaakt. Zo sterk dat de planten niet doodgaan door pesticiden (gif tegen onkruid). Tegenstanders zeggen: soja uit het laboratorium veroorzaakt kanker. Dat is volgens wetenschappers trouwens niet bewezen. Hoe dan ook wordt er nog steeds veel gif gebruikt in de soja-teelt. Sojabedrijven zeggen: zonder gif en sterke zaden kunnen we niet genoeg produceren. Maar dat gif wordt vaak met vliegtuigjes gespoten en het belandt ook op plekken buiten de akkers.
Verantwoord
Ondertussen verandert er wel iets. Sommige sojaboeren gebruiken nu minder gevaarlijk gif. Ze letten beter op het milieu en de gezondheid van mensen. Hun soja heet ‘verantwoorde’ soja.
Plaats als eerste een reactie