Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Speuren naar afval

Bij de opkoper worden de plastic flessen in enorme zakken verzameld.

In het weekend wordt José uit Nicaragua (10) heel vroeg wakker. Vaak is het buiten dan nog donker. Toch gaat hij dan alleen de straat op.

Waarom sta je zo vroeg op?

“Dan zijn de vuilniswagens nog niet langs geweest. Er staan veel vuilniszakken op straat. Daar haal ik plastic flessen en blikjes uit.”

Is het niet leuker om dat met vrienden te doen?

“Als ik alleen ben, verzamel ik meer.”

Wat doe je er mee?

“Ik breng plastic flessen en lege blikjes naar een opkoper. Die weegt mijn vrachtje. Daar krijg ik wat geld voor. Als ik maar een paar dingen vind, bewaar ik het eerst een tijdje naast ons huis, totdat ik genoeg heb om te verkopen.”

Wat doe je met dat geld?

“De helft is voor mijn moeder. Van de andere helft koop ik eten of iets lekkers.”

Wat doet de opkoper met jouw vangst?

“Hij verkoopt alles aan een grote opkoper in de hoofdstad. Dan gaat het spul naar een fabriek in het buitenland. Daar wordt het gerecycled.”

Ben je nooit bang in het donker?

“Soms. Dat komt door het verhaal over de zwarte hond. Onze buurman was ’s nachts plastic aan het verzamelen. Een zwarte hond volgde hem. De hond werd steeds groter en groter. Hij liep mee zijn huis binnen en viel hem aan. Mensen zeggen dat zoiets altijd gebeurt als je rond middernacht alleen op straat wandelt. Maar er is ook een witte hond. Als die jou volgt, beschermt hij je.”

Wat is meer waard: plastic of blik?

“IJzer brengt het meeste op. Dan brons, koper, wit papier en aluminium. Voor plastic krijg je het minst. Maar plastic flessen kun je het makkelijkst vinden.”

Sta je ook zo vroeg op als je naar school moet?

“Nee. Een organisatie heeft tegen mijn moeder gezegd dat het beter is als ik goed uitgerust naar school ga. Dan kan ik beter leren en met een diploma kan ik later misschien meer verdienen. Daarom werk ik alleen op zaterdag.”

Het lievelingsdier van José (10) uit Nicaragua is zijn hond Tule.
Het lievelingsdier van José (10) uit Nicaragua is zijn hond Tule.

José’s favorieten

Koken:
- Tortilla’s bakken én verkopen
Spelen:
- Tollen en knutselen

 

Door: Liesbeth Schouten

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.