Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Tuinieren voor vrede?

Leer je elkaar beter kennen als je samen in de moestuin werkt? Shady (9) en Yossef (10) uit Israël vinden het een gekke vraag. De vrienden vinden het gewoon leuk om in de kas te werken.
"Wij zijn beste vrienden."
Edmée van Rijn

Dit is wel een bijzondere kas. Toch?

Yossef: “De juf wilde ons iets leren over recycling. Dat betekent dat je gebruikte spullen niet weggooit, maar nog een keer gebruikt voor iets anders. Daarom maakten we deze kas van lege plastic flessen.”

Wat kweken jullie?

Shady: “In de zomer veel bloemen, maar nu meer planten en groente. Bijvoorbeeld tomaten en komkommers. We hebben ook een paar mooie cactussen.”

Zijn jullie hier elke dag?

Shady: “Twee keer per week gaan we met een groepje de kas in. Soms gaan we ook tijdens de les naar de kas. Bijvoorbeeld als de andere kinderen gaan knutselen.”
Yossef: “Ik vind zaaien heel leuk. Je maakt kuiltjes in een pot met aarde en je stopt daar zaadjes in. Na een tijdje groeien er nieuwe planten uit. Ik vind het ook leuk om de planten water te geven.”

 

In de kas van school kweken Yossef en Shady allerlei planten.
In de kas van school kweken Yossef en Shady allerlei planten. Edmée van Rijn

Hebben jullie genoeg water?

Yossef: “In de zomer is het hier warm en heel droog. Dan valt er bijna geen regen. Op school leren we dat je zuinig met water moet zijn. Je moet de kraan dichtdraaien als je je tanden poetst. Anders is het zonde.”
Shady: “Bij het planten water geven moet je ook zuinig zijn. Van te veel water gaan ze dood.”

Hebben jullie thuis een tuin?

Yossef: “We delen een tuin met onze buren en daar groeien ook komkommers. Die zijn heel lekker! Maar meestal koopt mijn moeder tomaten, paprika’s en komkommers bij de supermarkt.”
Shady: “Wij eten vaak tomaten en groene salade. Niet uit eigen tuin, want die hebben we niet omdat we in een flat wonen. Mijn ouders kopen alle groente op de markt.”

Bij jullie op school leven islamitische, joodse en christelijke leerlingen in vrede. Leer je dat van tuinieren?

Shady: “We vinden het gewoon leuk om tijdens de pauze in de kas te werken. In de les leren we al van alles over elkaars geloof en taal. Ik spreek thuis Arabisch. Op school leer ik daarom ook Hebreeuws.”
Yossef: “Ik krijg juist extra les in Arabisch, omdat ik thuis Hebreeuws spreek. We weten veel over elkaars geloof. Daar maken we geen ruzie over. Ook niet als we de planten verzorgen.”

 

Door: Anna Krijger

Favorieten

Shady:
Hobby: voetballen
Lievelingseten: schnitzel

Yossef:
Hobby: muziek maken
Lievelingseten: patat.

Plaats als eerste een reactie