Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Tweedehands spullen kopen op de markt in Ghana

Er zijn een paar spullen die (bijna) iedereen in Ghana tweedehands op de markt koopt: laptops, schooltassen, rolstoelen en kranten.
Marlon (12) zou wel een laptop op de tweedehands markt willen kopen.
Petterik Wiggers

Laptop

Op de stoep naast een fornuis en dvd-speler staat een stoffige laptop te koop. Marlon (12): “Die zou ik wel willen hebben. Thuis hebben we geen computer. Laatst heb ik een Facebookpagina aangemaakt bij mijn oom thuis, maar ik kwam te vaak om te internetten. Het mocht niet meer. Heel jammer. In mijn klas zit niemand op Facebook. Van mijn moeder mag ik niet meer met de Playstation spelen. Ze heeft ook mijn mobieltje ingenomen. Ze vindt dat ik huiswerk moet maken.”

Gebruikte rolstoelen komen uit het buitenland.
Gebruikte rolstoelen komen uit het buitenland. Petterik Wiggers

Rolstoel

“Mijn vriendin brak een been bij het rennen. Ze moest daarna een tijd op krukken lopen. Die kocht ze in een tweedehands winkel, zoals deze,” vertelt Marlon terwijl ze probeert hoe het is om in een  rolstoel te zitten. In de straat zijn wel vijftien winkels met medische hulpmiddelen. Gebruikte rolstoelen en krukken komen gratis uit het buitenland naar Ghana. Daar worden ze voor een zacht prijsje verkocht.

Francisca (13) en Nicholas (11) zouden het liefst een nieuwe schooltas kopen.
Francisca (13) en Nicholas (11) zouden het liefst een nieuwe schooltas kopen. Petterik Wiggers

Schooltas

Tussen de tweedehands schooltassen staan ook gloednieuwe Chinese rugzakken met vrolijke cartoons. Francisca (13) en Nicholas (11) moeten elke dag veel boeken en schriften mee naar school nemen. Als ze mochten kiezen, zouden ze allebei het liefst een nieuw model kopen. “Niet omdat ze nieuw zijn, maar omdat er zulke leuke cartoons op staan gedrukt." De verkoopster vertelt: "De meeste tweedehands rugzakken komen uit Engeland en Japan."

Oude kranten worden overal voor gebruikt.
Oude kranten worden overal voor gebruikt. Petterik Wiggers

Kranten

Francisca en haar broertje Nicholas staan in een marktkraam met wc-papier, luiers en maandverband én oude kranten. Francisca vertelt dat mensen kranten gebruiken als pakpapier of wc-papier. Ze pakt een Nederlandse krant. “Deze heet Sp!ts.” Francisca leest de  kop op de voorpagina hardop: ‘Sneu einde voor Van Bommel’. En Nicholas spelt: ‘Anouk rockt door’. De Weekbladbode uit Roosendaal en Duitse kranten verkopen het beste. “Ze zijn groter van formaat dan de Engelse bladen,” zegt de verkoopster.

Door: Liesbeth Schouten

Plaats als eerste een reactie