Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Legbatterijen op zee

Bijna de helft van de vis die wij eten is gekweekt. In Chili kweken ze vooral zalm. Zalmkwekerijen lijken op legbatterijen voor kippen of grote varkensfokkerijen. De bedoeling is: in korte tijd véél voedsel produceren. Omdat Natalie en Joselin willen weten hoe dat gaat, mogen ze in een bootje naar de kweekvijvers op zee.
Natalie en Joselin mogen van de bewakers niet op de vlonders van de zalmkwekerij: hun schoenen zouden de vissen besmetten.

“Nu snap ik dat zeeleeuwen op zoek naar zalm, met hun neus tussen de touwen blijven steken,” verzucht Natalie als ze de netten van de drijvende zalmkooien ziet. De meisjes hebben net verteld over de zeeleeuw die met een bloedend oog het erf van Joselin’s huis opkroop. “Hij kwam op de vissen af die daar lagen te drogen. Ik was bang,” geeft Joselin toe, “ik bleef binnen kijken. Mijn broer zei dat er op de zeeleeuw was geschoten.”

Astronauten

's Middags is het tijd voor een bezoek aan de zalmfabriek van Delifish. Vanwege de hygiëne moeten arbeiders én bezoekers plastic handschoenen, sloffen, een haarnetje en een hagelwitte overjas aan. “We lijken wel astronauten,” vindt Natalie. Een opzichter vertelt dat fabrieksarbeiders 10.000 stukken zalm per dag verpakken. Die gaan naar Europa, Azië, het Midden Oosten en Noord-Amerika.

Een schilderij en foto's herinneren Joselin's opa aan zijn vissersboot.
Een schilderij en foto's herinneren Joselin's opa aan zijn vissersboot.
Het huis van Joselin staat pal naast het water. Bij de oranje ton zag ze de bloedende zeeleeuw.
Het huis van Joselin staat pal naast het water. Bij de oranje ton zag ze de bloedende zeeleeuw.

Vreemde vissoort

Als de meisjes thuis horen dat hun opa nog nooit in een zalmfabriek is geweest, zijn ze verbaasd. Hij legt het uit: “Enkele van jullie tantes werkten er, maar toen de zalmen massaal door een virus stierven, verloren ze hun baan. Ik wilde liever eigen baas zijn en zelf vissen. Toen ik jong was, bestonden de zalmfabrieken nog niet. Zalm was een vreemde vissoort die niet in onze zee voorkwam. Hij is uit het buitenland gehaald. Dat heeft het leven hier compleet veranderd.”

Met plastic handschoenen mag ik toch een mootje voelen...?
Met plastic handschoenen mag ik toch een mootje voelen...?
Joselin en Natalie inspecteren de lopende band.
Joselin en Natalie inspecteren de lopende band.

Nadelen van zalmkwekerijen

• De zalmindustrie is kwetsbaar. Dat bleek een tijd geleden. Zalmen stierven massaal door een virus. Tienduizenden mensen verloren hun baan.
• Chileense zalmindustrie is dieronvriendelijk: meer dan 10.000 zalmen zitten op elkaar gepropt in een kooi. In één kwekerij leven 1 tot 1,5 miljoen zalmen.
• Visvoer, afval van ingewanden en zalmpoepvervuilen de zee.
• Om niet ziek te worden krijgt Chileense kweekzalm veel antibiotica en chemicaliën. Die giftige stoffen krijgen mensen binnen als ze de vis eten.
• De giftige stoffen komen ook in zee en bedreigen de mosselbanken.
• Zalmen eten gemalen witte vis. Voor 1 kilo gekweekte zalm is 5 kilo witte vis nodig. Die witte vis had ook op ons bord kunnen liggen.

Voordelen van zalmkwekerijen

• In Chili is zalmkweek (na koper en zilverlood) de belangrijkste industrie.
• Tienduizenden Chilenen verdienen er hun geld.
• Zalmindustrie levert snel en véél voedsel voor de wereldbevolking.

Plaats als eerste een reactie