Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Dol op vis

In Chili gevangen wilde zalm belandt in Nederland op de bord van de zusjes Yasmin en Maura. Op de verpakking staat 'fairtrade'.
Yasmin en Maura eten graag zalm.
Privéfoto

Amstelveen, Nederland

"Wij zijn dol op zalm!", bekennen de zusjes Yasmin (9) en Maura (12). "We eten het bijna elke week. In de pasta of op brood." Hardop lezen ze de verpakking: "Duurzame vangst. Gezonde keus. Gecertificeerd volgens de milieunormen van de MSC. Wilde zalm, gevangen in de Stille Oceaan." Maura is niet onder de indruk van zoveel moeilijke woorden. "Duurzaam is zoiets als fairtrade," zegt ze. "De boeren krijgen dan goed betaald. Bij zalm gaat het vast om vissers. En gecertificeerd betekent dat de vis gekeurd is. Of dat bij het vangen niks fouts ging met het milieu."

Natalie (r) en Joselin met twee dampende borden curanto.
Natalie (r) en Joselin met twee dampende borden curanto. Victoruro
De oma van Natalie en Joselin heeft een restaurant op de vismarkt.
De oma van Natalie en Joselin heeft een restaurant op de vismarkt. Victoruro

Puerto Montt, Chili

De oma van Joselin en Natalie heeft een restaurantje op de vismarkt. Elke dag maakt zij het lievelingseten van heel veel Chilenen: curanto. Dat is een gerecht van mosselen, stukken varkensspek, kip en twee soorten aardappelkoekjes. Er hoort ook vissoep bij. Oma Mara krijgt hulp van haar kleindochters. Alle ingrediënten voor curanto zijn gekookt. "Maar rauwe schelpdieren zó uit de zee, zijn ook lekker," weet Natalie.

Plaats als eerste een reactie