Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Vissen in Chili

"Mai-mai," zo begroet Franco ons in het Williche, de taal van de zee-indianen. Hij woont in Coñimo, een piepkleine nederzetting aan de kust van Chili. "Zal ik jullie de zeeleeuwenrots late zien?"
"Peace man!", roept Franco als het bootje de zeehondenrots nadert.

Terwijl we op de vissersboot wachten, leiden Franco (10) en zijn broer Sebastian (12) ons langs de vloedlijn. Natte algen maken de rotsen spiegelglad. De zee is rustig, het is windstil. Vanuit de verte zijn de zeeleeuwen te horen. In de late avondzon liggen de dieren loom op een grote rots. Ze blaffen, snurken en boeren dat het een lieve lust is.

Skeletten

“Op dit strandje zien we vaak dode zeeleeuwen. Doodgeschoten door de bewakers van de zalmkwekerijen. Het mag niet want het zijn beschermde dieren. De vloed trekt de kadavers meestal weer de zee in, maar overal tussen de rotsen liggen stukjes skelet,” zegt Franco. Leuk vindt hij het niet, maar hij kijkt er niet meer van op. Zo gewoon is het.

Vetmesten

Williche indianen in Coñimo zijn niet bepaald dol op zalmkwekers. Een deel van de kust en de zee is officieel eigendom van de Williche. Zij gebruiken het land al eeuwen om aardappelen te verbouwen. In de baaien vissen ze al sinds mensenheugenis. Op een dag kwamen de boten van Marine Harvest, de grootste buitenlandse viskweker in Chili. Zonder toestemming aan de bewoners te vragen, bouwden ze enorme kooien in zee.

Wegjagen

De kwekers van Marine Harvest waanden zich heer en meester in de baai. Dat pikten de Williche niet. “Het is onze zee, wij hebben de visrechten hier. Dat heeft onze leider me verteld. Vorig jaar hebben we ze weggejaagd. Maar kijk, ze zijn gewoon een paar honderd meter verderop gaan liggen,” wijst Franco.

"Pa, houd me vast! Ik wil die kooien ook van bovenaf zien!"
"Pa, houd me vast! Ik wil die kooien ook van bovenaf zien!"

Frankenstein

De broertjes zwaaien naar het naderende roeibootje van de visser. Als ze aan boord springen vragen ze: “Kapitein, kunnen we naar de zalmvijvers varen?” “Eerst je zwemvest aan,” antwoordt de visser. Eenmaal overgestapt op een motorboot komen de verhalen los. “Wist je dat in de Chileense zeeën Frankenstein-zalm leeft? In een laboratorium hebben ze net zolang aan een zalm gesleuteld tot ze een roofvis van wel zes kilo konden kweken!”

Enteren!

De kapitein vaart langzaam op de zalmvijver af. “Kijk, de zalmen springen boven het water uit!” roept Franco opgewonden. Plots duiken twee rubber speedboten op. “Hé, stop daar! Je mag hier niet filmen! Vooruit, wegwezen of we enteren jullie!” Een boze bewaker van Marine Harvest komt langszij. Hij geeft de kapitein ervan langs. Die heeft geen toestemming gevraagd om de kwekerij te naderen. De opzichter belt met zijn mobiel het hoofdkwartier en dwingt de kapitein rechtsomkeer te maken.

Stiekem toch...

“Ze doen alsof ze hier de baas zijn,” zucht de vader van Franco. “Als je een ontsnapte zalm aan de haak slaat, krijg je zelfs een bekeuring. Ze denken dat alleen zij recht hebben op de zee en de zalm.” Franco lacht: “Maar we waren ze wel mooi te slim af. De fotograaf van samsam heeft stiekem foto’s gemaakt!”

In het kort:

•Zeeleeuwen zijn een beschermde diersoort
•Zalmkwekers maken korte metten met zeeleeuwen
•Bewakers willen geen pottenkijkers bij de zalmkooien

Plaats als eerste een reactie