Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Voedsel uit de oceaan

Steeds meer mensen eten vis. De komende twintig jaar blijft de vraag naar vis stijgen. Als vissers dat willen bijhouden, raken de oceanen gauw leeg. Kleine beroepsvissers van Anahuac in Chili mopperen dat ze er niets aan kunnen doen: "Het is de schuld van de grote vissersschepen met hun sleepnetten!
Claudio en Miguel spelen "Steen-papier-schaar" op het dek van een vissersboot.
Victoruro

Dagelijks horen Miguel (10) en Claudio (13) hun vaders klagen. Ze hebben zelf ook gezien dat er minder vissen zijn. Claudio: "Laatst mochten we mee de zee op. Na meer dan twee dagen varen konden we onze vislijnen pas uitzetten. Bij de kust valt niks meer te vangen."

Vishaken

De jongens laten de werf zien. "Hier staat de kist met vishaken en lange lijnen. Hun vaders vissen niet met netten, maar met vislijnen. Die lijnen hangen op een diepte van 140 meter in zee," weet Claudio. "Het duurt lang voor de vissen bijten: een dag en nacht.Tegenwoordig eten zeeleeuwen de vissen op vóór de vissers hun vangst kunnen binnenhalen. Ze zien er lief uit, maar vissers hebben een hekel aan zeeleeuwen," vertelt Miguel.

De scherpe vishaken hangen aan de deksel van de kist met vislijnen.
De scherpe vishaken hangen aan de deksel van de kist met vislijnen. Victoruro

Zeeleeuwen

De voorzitter van de vissersvakbond knikt heftig, als hij Miguel hoort. "Het klopt," zegt hij, "zeeleeuwen vallen onze lijnen aan. Eerst staken ze hun snuit in de netten van de zalmkwekerijen op zee. Sinds de zalmen daar massaal stierven door een ziekte, hebben ze honger. Nu zijn wij de klos."

"Mijn broer heeft een scherp mosselmes, maar ik wroet gewoon met mijn blote handen in het zand."

Visverbod

"Veel erger is dat we maar 270 kilo vis per maand mogen vangen,"gaat de voorzitter door. "Daarmee verdienen we niet genoeg om van te leven". De marine controleert ons. Ze denken dat wij de oceaan leeg vissen. Maar dat kunnen wij met onze kleine bootjes niet eens! Laten ze liever de grote buitenlandse vistrawlers controleren."

Natalie inspecteert de binnenkant van een kweekzalm.
Natalie inspecteert de binnenkant van een kweekzalm. Victoruro

Voor het buitenland

Claudio is dol op de heek en zeepaling die zijn vader binnenhaalt. Op de vismarkt zijn alleen kleine exemplaren te koop. De grote jongens gaan altijd naar het buitenland. Net zoals de vette zalmen uit de viskwekerijen. Alleen de zalmen die uit de kooien zijn ontsnapt, liggen op de plaatselijke vismarkt. Geruchten gaan dat dieven er soms met vrachtwagens vol zalm vandoor gaan. Miguel: "Tja, dieven. Wij eten alleen wat mijn vader meeneemt."

Mosselbanken

In Zuid-Chili is vis dagelijkse kost. Aardappelen met vis, mosselen, kokkels en andere schelpdieren. Honger zullen kinderen daar niet snel krijgen. Het strand is net een vruchtbare akker. Er groeit van alles. Michelle: "We oogsten elke dag mosselen en venusschelpen. Helemaal gratis! Mijn broer heeft een scherp mosselmes, maar ik wroet gewoon met mijn blote handen in het zand."

Door: Liesbeth Schouten

Plaats als eerste een reactie