Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Wat zijn natuurrampen?

Vijf van de zes natuurrampen hebben te maken met het weer. China, Amerika, de Filipijnen, India en Indonesië zijn het vaakst getroffen.
Bangladesh wordt regelmatig getroffen door natuurrampen, zoals overstromingen en hevige stormen.
Saikat Mojumder

Aardbeving

Elk jaar zijn er zo'n zeventien aardbevingen met een kracht van 7 op de schaal van Richter. Met deze kracht, richt de beving vaak veel schade aan. Deze aardbevingen halen vaak het nieuws omdat er veel slachtoffers bij vallen. Een aardbeving ontstaat doordat aardplaten langs elkaar bewegen. Er zijn plekken op de wereld waar dit meer gebeurt dan op andere plekken. Er kunnen trouwens ook aardbevingen ontstaan door gaswinning, zoals in de provincie Groningen.

Tsunami

Een speciaal soort aardbeving is de tsunami: die begint onder de oceaan. Het veroorzaakt een enorme vloedgolf die de kust kan bereiken en daar alle gebouwen kan verwoesten. Het woord tsunami komt uit het Japans en is een samenvoeging van tsu (haven) en nami (hoge golf). Trouwens: een aardbeving waarbij de twee aardplaten alleen langs elkaar schuiven, veroorzaakt geen tsunami. Er moet een verticale beweging ontstaan (van boven naar beneden of andersom). 

Cyclonen

Een natuurramp dat ontstaat door het weer, zijn de enorm verwoestende wervelstormen, zoals cyclonen. Een cycloon begint boven oceanen in de tropen, als het zeewater minstens 27 graden Celsius is. Het bestaat uit verschillende buien die samenklitten en kan wel 1000 kilometer breed worden. Onder het midden van de cycloon kan het zeewater wel zeven meter stijgen door de zuigende kracht van de cycloon. Cyclonen krijgen afwisselend een meisjes- of jongensnaam, in de volgorde van het alfabet. Landen die vaak getroffen worden door cyclonen, zijn Bangladesh en de Filipijnen. 

Overstroming

Altijd is er wel ergens in de wereld een overstroming. Soms regent het zoveel, dat rivieren al dat water niet aankunnen. Als er dan geen goede dijken zijn, loopt het land onder water. Van alle natuurrampen maken overstromingen de meeste slachtoffers. Bangladesh, in Zuid-Azië, is het land met de meeste overstromingen. Het land ligt in een deltagebied. In de zomer kan het dagen achter elkaar regenen. De meeste slachtoffers van de overstromingen zijn arme boeren, die langs het water wonen. Cyclonen of andere mega stormen, veroorzaken ook vaak overstromingen. Net als een tsunami. 

Extreme droogte

Als het ergens heel lang niet regent, zorgt dat ook voor natuurrampen. De kans op enorme bosbranden die alles vernielen, neemt toe. Maar ook hongersnood ligt dan op de loer. Landen die regelmatig worden getroffen door extreme droogte, zijn Somalië, Ethiopië, Kenia en Zuid-Sudan. Mensen hebben dan niet genoeg water voor hun gewassen of vee. Als ergens lange tijd geen regen valt, dan drogen waterputten op, mislukken de oogsten en sterven de kamelen, koeien en geiten. Vaak verlaten mensen dan hun dorp of land op zoek naar water of voedsel en gras voor hun dieren.

Plaats als eerste een reactie