Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

We planten nieuw bos

Het Amazonewoud is bijna net zo groot als Europa. Eén vijfde ervan is al gekapt. Nog steeds verdwijnt er elke seconde een stuk bos zo groot als een voetbalveld.
Deze jonge plantjes moet straks uitgroeien tot een nieuw oerwoud.
Ton Koene

Net buiten zijn dorp laat Tepkatsie een plek zien waar het oerwoud ineens ophoudt. “Daar wonen nu witte boeren,” fluistert hij, terwijl hij naar een grote boerderij midden op een stuk landbouwgrond wijst.

Ondergang

De indianen denken dat er grote rampen komen als mensen doorgaan met kappen van het bos. Ze vrezen voor overstromingen, orkanen en zelfs de ondergang van alle mensen op aarde. Het stamhoofd heeft bijvoorbeeld gehoord dat de ijskappen op de Noordpool smelten. Hij denkt dat daardoor de hele wereld kan overstromen. Tepkatsie is bang dat er niet genoeg woud voor de indianen overblijft om te jagen. “Dan moeten we net als blanke mensen in de stad wonen en eten kopen in winkels,” zegt hij.

Als Tepkatsie over een tijdje in het nieuwe stuk bos zulke bananentrossen kan plukken, is hij tevreden.
Als Tepkatsie over een tijdje in het nieuwe stuk bos zulke bananentrossen kan plukken, is hij tevreden.
In de buurt van het bos kun je goed verstoppertje spelen!
In de buurt van het bos kun je goed verstoppertje spelen!

Doof

De oplossing is voor de indianen glashelder: Als mensen stoppen met de natuur te vernietigen, houdt de wraak van de natuur vanzelf op. “Maar,” zegt het stamhoofd, “er zijn maar een paar witte mensen die naar ons luisteren, de rest is doof.” Tepkatsie: “Soms komen er witte mensen naar ons dorp die ons helpen. We krijgen zaden en jonge boompjes van ze om nieuw bos te planten.” Vlak bij het dorp ligt zo’n nieuw stuk bos. Het is een jaar oud. De bananenplanten zijn al meters hoog en ook de bomen zijn flink gegroeid. Toch duurt het nog jaren voordat dit stukje land er weer uit ziet als bos.

Regenmaker

De regen die in de Amazone valt, wordt door bomen opgenomen, maar ook weer teruggegeven aan de lucht. Je ziet het voor je ogen gebeuren. Na een regenbui dampt de aarde en er hangt overal mist. Die vochtige lucht uit het bos stroomt uiteindelijk zuidelijk over Zuid-Amerika en valt opnieuw als regen in Zuid-Brazilië en Argentinië. Dankzij het Amazone regenwoud is er in die landen geen woestijn.

In een speciale tuin wordt getest welke planten het beste groeien.
In een speciale tuin wordt getest welke planten het beste groeien.
Indianen en hulpverleners zoeken samen naar zaden voor bomen.
Indianen en hulpverleners zoeken samen naar zaden voor bomen.

Bosbehoud kost geld

Regeringsleiders van rijke landen, zoals Nederland, hebben beloofd dat ze minder broeikasgassen (CO2) zullen uitstoten. Ze proberen met schonere fabrieken en auto’s de opwarming van de aarde te stoppen. Europa en de VS zijn ooit rijk geworden dankzij industrieën die veel CO2 de lucht in bliezen. Door hun ‘schuld’ is het klimaat aan het veranderen, zeggen arme landen. Rijke landen moeten iets doen om het goed te maken. Ze kunnen bijvoorbeeld arme landen betalen voor de bescherming van hun tropische regenwouden. Want tropische bossen houden CO2 vast, plus heel veel vocht, dat zorgt voor regen. Beide zijn belangrijk voor het klimaat op aarde.

Plaats als eerste een reactie