Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Van gortdroog naar kletsnat

Er is iets geks aan de hand met de aarde. Op de ene plek regent het harder dan ooit, op de andere plek blijft het juist kurkdroog. Het heeft allebei te maken met klimaatverandering.

Opwarming

Doordat de deken van broeikasgassen steeds dikker wordt, houdt de aarde hitte vast. Daardoor stijgt de temperatuur: tropische stormen worden heviger en hongersnood dreigt in sommige landen doordat oogsten mislukken als het minder regent. Er wordt onderzoek gedaan naar gewassen die wel tegen droogte kunnen.

Droogte

Elke dag zwemmen en veel ijsjes eten. Best lekker: die hete zomers van de afgelopen jaren in Nederland. Maar voor schippers en boeren was het een ramp. Door de droogte bereikte de Rijn bij Lobith in november 2018 zijn laagste stand ooit. Dat leverde problemen op voor de scheepvaart. En ook veehouders en landbouwers hadden het zwaar. Zo mochten ze bijvoorbeeld vanwege het lage grondwaterpeil hun planten niet besproeien en mislukten oogsten.

Tekort

ls het te lang niet regent, dan krijgen steden overal ter wereld te maken met waterschaarste of zelfs –tekorten. Dat speelde bijvoorbeeld in Melbourne, São Paulo en zelfs in Londen. Maar afgelopen jaar had vooral Kaapstad (Zuid-Afrika) het zwaar. De bewoners moesten op rantsoen en heel zuinig zijn met water.

 

Woestijn-Israel

Laag water

De Mekong rivier stroomt van de Tibetaanse bergen naar de Zuid-Chinese Zee. Er zijn maar weinig rivieren zoals de Mekong met een waterstand die tijdens de verschillende seizoenen wel 12 meter stijgt en daalt! Maar dan moeten de moessonregens wel komen. En dat gebeurde afgelopen jaar niet. Dat zorgt voor grote problemen, niet alleen voor de mensen die afhankelijk zijn van de rivier. Maar ook voor
de vissen. Die konden zich hierdoor bijvoorbeeld niet voortplanten.

Woestijn

In de woestijn van Tharpakar in Pakistan heeft het al vier jaar niet meer geregend. Een kwart miljoen mensen vertrokken naar de grote steden. Buiten de metropool Karachi zijn langs de snelwegen zelfs sloppenwijken ontstaan waar alleen maar klimaatvluchtelingen leven. Maar ook hier zitten ze in de warmte zonder stromend water. Extra schrijnend: het grootste deel van hun inkomen dat ze vergaren
door te bedelen, gaat op aan de watermaffia. Die verkoopt tegen veel te hoge prijzen flessen water aan de klimaatvluchtelingen.

In het noorden van Pakistan zijn hoge bergen met gletsjers.
In het noorden van Pakistan zijn hoge bergen met gletsjers. Wilma van der Maten

Onzin

Klimaatverandering is niet nieuw. Er waren eerder ijstijden en warmere periodes. Maar niet eerder woonden er zoveel mensen op aarde en die hebben in een recordtijd enorme hoeveelheden extra broeikasgassen uitgestoten. Daar zijn de meeste deskundigen het wel over eens. Toch zijn er wetenschappers die het aandeel van mensen in twijfel blijven trekken.

Vruchtbaar

Een van de gevolgen van de opwarming van de aarde is dat het poolijs smelt en de zeespiegel stijgt. Daardoor zullen stukken land aan de kust en naast rivieren steeds vaker overstromen. De pech is dat hier vaak de meeste mensen wonen. Het zeeklimaat is in warme landen prettig, de zee zorgt voor voedsel en inkomsten. En aan de oevers van rivieren is de landbouwgrond het meest vruchtbaar. Dat kwam vroeger door die overstromingen. Nu zorgen ze juist voor te veel zout in de bodem en loopt de voedselproductie zelfs gevaar.

Deltagebied

Er zijn nogal wat zogenaamde deltagebieden op de wereld. Hier stroomt een rivier met veel aftakkingen de zee of een meer in. Nederland is een goed voorbeeld van een land met deltagebieden, maar ook Bangladesh, Vietnam, delen van China en ook een stad als Venetië in Italië. Juist in deze gebieden zullen rivieren de komende tijd vaker buiten hun oevers treden.

Pompen

De groei van miljoenensteden zoals Shanghai (China) en Bangkok (Thailand) aan zee, betekent dat er steeds meer grondwater wordt opgepompt voor dagelijks gebruik van al die mensen. Hierdoor komt het land steeds lager te liggen waardoor het stijgende water nóg meer schade kan aanrichten. De oplossing lijkt heel simpel: dijken bouwen om het land tegen de golven beschermen.

Dijken

Om stevige dijken te bouwen, is veel geld nodig. Vooral landen buiten West-Europa hebben dat geld vaak niet. Dat kan betekenen dat juist de armere landen straks te lijden hebben onder overstromingen. Ook kost het veel tijd om dijken te bouwen en is er veel kennis nodig. Onder andere over hoe veel het water gaat stijgen. En dat is moeilijk precies te voorspellen.

Verhuizen

Gelukkig worden er in landen als Bangladesh, Indonesië en Thailand ook andere dingen gebruikt om het water buiten de deur te houden. Een goede manier is bijvoorbeeld het aanleggen van mangrovebossen langs de kust. Die breken hoge golven en houden met hun wortels het zand vast. Dit is goedkoper dan een dijk bouwen. Alleen moet er wel ruimte voor zijn. En zand. Maar de kans is groot dat de komende tijd alsnog miljoenen mensen hun huis moeten verlaten omdat het water oprukt.

Plaats als eerste een reactie