Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Niet één kopje koffie, maar wel drie!

Vandaag is het Wereld Koffiedag. Deze dag is bedoeld om aandacht te vragen voor de koffieboeren die oneerlijk worden behandeld.
Als Saouda niet naar school gaat, haalt ze water.

ETHIOPIË - 1 oktober 2015

Overal ter wereld drinken mensen koffie. Bij de één pruttelt het uit een luxe apparaat, bij de ander is het zwarte vocht het resultaat van een tijdrovend klusje.  Vandaag is het Wereld Koffiedag. Deze dag is bedoeld om aandacht te vragen voor de koffieboeren die niet overal en altijd een eerlijke beloning krijgen voor hun bonen. 

Water halen

In 70 landen groeien koffieplanten. Ethiopië is één van die landen. Hier is koffie zetten en drinken een echt ritueel. Saouda (12) laat het zien. Eerst haalt ze water uit de put in de tuin. Daarna brandt ze verse, groene koffiebonen in een pannetje, zonder olie of water. Als de bonen lekker zwart geblakerd zijn, stampt ze die fijn met een stuk metaal, vaak een auto-onderdeel.  

Koffie zetten is een tijdrovend klusje.
Koffie zetten is een tijdrovend klusje.

Aan de kook

Dan pakt Saouda het water. Voorzichtig giet ze het bij het koffiepoeder. Ze maakt een vuurtje en brengt het prutje aan de kook. Al snel begint het heerlijk te ruiken in haar huis. Iedereen in haar familie drinkt drie kopjes. Behalve Saouda. "Dat mag ik pas als ik vijftien ben." De hele koffieceremonie duurt zo'n anderhalf uur.

Een medicijn?

Er was eens een priester in de provincie Kaffa in Ethiopië. Hij was ernstig ziek, maar niemand had een medicijn voor hem. In diezelfde tijd leefde er een schaapsherder, Kaldi. Kaldi wist dat zijn geiten actiever werden nadat die de besjes van bepaalde struiken aten. De herder kauwde zelf ook op de besjes en merkte hetzelfde effect. Kaldi bracht de besjes naar de zieke. Maar de priester werd boos en gooide de besjes in het vuur. De rook die van de bessen kwam, gaf de priester energie. Kaldi bracht hem elke dag nieuwe bessen en na een paar dagen was de priester genezen. 
Is koffie echt een medicijn? Of is dit gewoon een mooi verhaal over het begin van koffie drinken?

 

Na het eten?

Beza (12) woont ook in Ethiopië. In het filmpje 'Eten met je handen' neemt ze je mee naar een restaurant in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa. Zouden ze daar ook koffie drinken na het eten? 

 

Door: Petterik Wiggers

Plaats als eerste een reactie